Спорт

Како Ђоковић може до "броја један" на Ролан Гаросу? Ово су све калкулације

Карлос Алкараз ће први пут играти на неком гренд слему као први тенисер света, а чак тројица играча би могла да га свргну са те позиције када 11. јуна буде била одиграно финале у Паризу
Како Ђоковић може до "броја један" на Ролан Гаросу? Ово су све калкулацијеGetty © Julian Finney / Staff

Предстојећи Ролан Гарос биће прилика за Новака Ђоковића да се бори за 23. гренд слем трофеј у каријери, чиме би остао сам на врху вечне листе овог рекорда. Али то није једино што би српски тенисер могао да оствари.

Ђоковић би у Паризу могао у одређеним сценаријима да се врати на прво место АТП листе, али би Карлоса Алкараза са чела светског тениса могли да свргну и Данил Медведев и Стефанос Циципас.

До сада је Ђоковић 387 недеља био најбољи тенисер света, а Алкараз га је овог понедељка престигао на тој позицији. Да би се Ђоковић вратио на врх АТП листе, морао би да освоји титулу или да зависи од других резултата.

Новак ће бити први и ако стигне до финала, Алкараз испадне пре четвртфинала, а Медведев не стигне до финала. Што се тиче Руса, он би на више начина могао до првог места, а најсгирунија опција била би да освоји турнир.

Уз то, Медведев је први и ако стигне до финала, али под условом да му у њему ривал не буду ни Ђоковић ни Алкараз. Полуфинале му је довољно уколико Алкараз испадне пре популафинала, а Ђоковић не освоји турнир. Чак би и четвртфинале могло да буде довољно Русу, али само ако Алкараз испадне у прва два кола, а Ђоковић пре финала.

На крају, и Стефанос Циципас има чему да се нада. Уколико први пут у каријери освоји гренд слем, он ће бити најбољи на свету ако уз то и Алкараз испадне пре четвртог кола, а Медведев пре полуфинала.

Ролан Гарос почиње 28. маја, а Ђоковић би у пројектованом полуфиналу могао да за ривала има управо првог тенисера света, Карлоса Алкараза.

image