Спорт

Тежак губитак за руски тенис – Грачева ће играти под заставом Француске

Једна од најталентованијих руских тенисерки одлучила је да промени држављанство и више неће наступати за родну земљу
Тежак губитак за руски тенис – Грачева ће играти под заставом ФранцускеGetty © Matthew Stockman

Варвара Грачева, 22-годишњакиња рођена у Москви, заменила је руску тробојку за ону која се такође састоји из плаве, беле и црвене боје, али представља заставу Француске.

Грачева је пре неколико месеци аплицирала за француско држављанство и ових дана је добила званично одобрење.

"У сваком случају, ово је тежак губитак за нас", рекао је председник Тениског савеза Русије Шамил Тарпишчев.

Очигледно је да се Варвара одлучила за промену држављанства због ситуације у којој су се нашли руски тенисери од почетка специјалне војне операције у Украјини.

Руси на АТП и ВТА туру играју без застава, било им је забрањено учешће на Вимблдону прошле године, а и даље трпе велики притисак од појединих колега, посебно Украјинаца.

Тако је на Ролан Гаросу, који је тренутно у току, било сцена када су Украјинке одбијале да се Рукују са Рускињама, док је Белорускиња Арина Сабаленка одустала од стандардних конференција за медије јер се не осећа безбедно пошто је константно изложена питањима о рату.

Међутим, њена прича је мало другачија и она је искористила чињеницу да је од 2016. године више од пола деценије у континуитету живела у Француској.

Међутим, све до добијања пасоша неће моћи да представља Француску, што значи да и даље постоји ризик да пропусти Вимблдон.

Подсетимо, млада Мира Андрејева, која је експлодирала од почетка сезоне на шљаци, али и споменута Сабаленка, још нису добиле британску визу.

Грачева је у Паризу завршила учешће у другом колу поразом од Слоун Стивенс, али од почетка сезоне игра на веома високом нивоу.

На Аустралијан опену је стигла до трећег кола, у Мајамију и Индијан Велсу догурала је до четврте рунде, док је у Остину играла прво финале у каријери (изгубила од Марте Костјук).

Тренутно 41. играчица на ВТА ранг-листи, која је у каријери од турнирских награда освојила скоро два милиона долара, постаће друга најбоље рангирана Францускиња, после Каролин Гарсије која је петопласирана.

Француска у Топ 100 има још три представнице – Ализе Корне (62), Дајан Пери (79) и Клару Бурел (96).

image