Спорт

Украјинка открила зашто није желела да се рукује са Рускињом: Да бисмо победили у рату...

Украјинска тенисерка Елина Свитолина након велике победе у трећој рунди Ролан Гароса говорила је и о односу са руским играчицама, одбијању да се рукује и шта то значи за њену земљу
Украјинка открила зашто није желела да се рукује са Рускињом: Да бисмо победили у рату...Getty © Clive Mason

Свитолина, која се вратила са породиљског боловања, пласирала се у четврто коло другог гренд слема драматичном победом над Аном Блинковом, резултатом 2:6, 6:2, 7:5.

После дуела који је трајао више од два сата, Елина је одбила да се рукује са противницом, због чега је добила звиждуке са трибина.

"Идеја је дошла од Украјинске владе која је била на састанку са Руском владом. Они су против руковања са Русима јер не делимо исте вредности и, очигледно, због онога што Русија ради нашој земљи", почела је Свитолина.

"Ми смо Украјинци, сви смо уједињени око истог циља, а то је да победимо у овом рату. Радимо све што је потребно."

Она је неколико пута поновила да би требало суспендовати све руске и белоруске тенисерке и тенисере са међународних турнира, и позвала Међународни олимпијски комитет (МОК) да им забрани учешће на Олимпијским играма у Паризу следеће године.

"Украјинка сам, стојим уз своју земљу, радим све што је потребно да подржим мушкарце и жене који су сада на линији фронта, борећи се за нашу државу. Можете ли да замислите момка или девојку који су на фронту да ме виде да се понашам као да се ништа не догађа?", додала је супруга Гаела Монфиса.

Свитолина је још једном осудила руску специјалну војну операцију у Украјини.

"Представљам своју земљу, имам глас и став према овом рату. Оно што раде Руска влада и војници је ужасно. Ми Украјинци смо сви уједињени."

Са избегавањем руковања готово извесно ће наставити и у четвртом колу, када се састаје са још једном Рускињом – Даријом Касаткином.

Касаткина, која је постављена за девету носитељу на овогодишњем Ролан Гаросу, често је критиковала челнике државе и рат називала "кошмаром", додајући да разуме зашто Украјинци не желе да се рукују.

"Захвална сам Даши што је заузела такав став. То је оно што очекујете и од других, такође. То је веома храбро од ње", закључила је Свитолина.

image