Спорт

Украјинка ређа скандале и за то криви рат: Сабаленку не поштујем, а публику треба да је срамота

Иако има само 20 година, девојка из Кијева већ је међу омраженијим играчицама на ВТА туру
Украјинка ређа скандале и за то криви рат: Сабаленку не поштујем, а публику треба да је срамота© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Украјинска тенисерка Марта Костјук наставила је да прозива колегинице и колеге из Русије и Белорусије и оптужује их да подржавају рат.

Костјукова је у недељу завршила учешће на Ролан Гаросу поразом од Арине Сабаленке у првој рунди (6:3, 6:2), након чега је поново одбила да се рукује на мрежи.

Због тога је наишла на отпор присутних на трибинама, који су је испратили снажним звиждуцима.

Две тенисерке нису се ни фотографисале пре меча, што је обичај на великим турнирима, а ово није први пут да Марта одбије руковање са неком руском или белоруском тенисерком.

"Треба да их је срамота. Баш бих волела да их видим за 10 година када рат буде завршен. Мислим да се тада неће осећати пријатно због овога како су данас поступили", изнервирано је говорила некада најбоља јуниорка на свету.

Сабаленка је покушала да спусти лопту на конференцији за медије.

"Марта није заслужила да се тако опходе према њој", рекла је и додала да "нико нормалан не подржава рат".

"О ратној ситуацији, рекла сам много, много пута: нико на овом свету, руски спортисти или белоруски спортисти, не подржавају рат. Нико. Како можемо да подржимо рат? Наравно да не подржавамо рат. Ако бисмо на било који начин могли да утичемо на рат, ако бисмо могли да га зауставимо, урадили бисмо то. Али, нажалост, то није у нашим рукама."

Међутим, девојци која је сличан испад имала и након дуела са Викторијом Азаренком на Ју-Ес опену прошле године, није желела да прихвати руку помирења.

"Она никада не каже да лично не подржава овај рат. Она, пре свега, треба да прича у своје име, а онда да причамо о свим осталим спортистима, јер ја лично познајем тенисере који подржавају рат", одбрусила је Украјинка.

"Враћам се у Украјину где сваког тренутка могу да погинем од ракетног напада, дронова или чега већ."

Сабаленка ће у другом колу Ролан Гароса играти против сународнице Ирине Шиманович.

image