Спорт

Чеферин: Европа се не плаши новца из Саудијске Арабије

Председник Европске фудбалске уније, Александер Чеферин, тврди да европски фудбал не би требало да страхује од одлазака играча у клубове из Саудијске Арабије
Чеферин: Европа се не плаши новца из Саудијске АрабијеGetty © Jurij Kodrun

Чеферин сматра да клубови из Саудијске Арабије праве грешке јер улажу у трансфере звезда које су на заласку играчких каријера.

Кристијано Роналдо и Карим Бензема су узели стотине милиона евра за преласке из европских у клубове из Саудијске Арабије, а сличне понуде добили су и Лионел Меси и Лука Модрић.

Ова четворица фудбалера су од 2008. године освојили све "Златне лопте" и имају најмање по 35 година.

Чеферин каже да није уплашен због егзодуса најбољих европских фудбалера.

"Мислим да Саудијци греше. Требало би да улажу у академије, да доводе тренере и да развијају своје играче. Систем куповине играча који су готово на крају каријера није систем који развија фудбал. То је била слична грешка у Кини када су довели све играче који су били на крају каријера", објаснио је Чеферин.

Кина, упркос огромним улагањима и бројним врхуснким фудбалерима који су европске клубове заменили кинсеким, није показала велики напредак - нити репрезентација, нити кинеска лига.

"Покажите ми играча који је на врхунцу, у најбољим годинама који почиње каријеру у Саудијској Арабији. Али не ради се само о новцу. Фудбалери желе да освајају такмичења. А најбоља такмичења су у Европи", рекао је Чеферин на маргини завршног турнира Лиге нација у Холандији.

Чеферин је поновио да УЕФА разматра правила како би наметнула свеукупно ограничење буџета на плате и трансфере клубова који се квалификују за европска такмичења.

"Не желимо да два или три клуба, који имају неограничена средства, дођу до буџета од пет или десет милијарди. Онда наше такмичење више неће бити занимљиво. Практично сваки клуб, сви са којима сам разговарао, слажу се са тим. Далеко смо од било какве одлуке, само размишљамо о томе", рекао је Чеферин.

image