Спорт

Чеферин још четири године на челу УЕФА

Александар Чеферин поново је изабран за председника Европске фудбалске уније (УЕФА)
Чеферин још четири године на челу УЕФАGetty © Jurij Kodrun / Stringer

Словенас (55) је на конгресу УЕФА у Лисабону изабран да још четири године води организацију, што ће му бити трећи мандат.

"Никада не смемо заборавити колико је фудбал леп, колико влада нашим емоцијама, како стотине милиона људи држи на ивици столице, како дефинише ко смо", почео је Чеферин своје обраћање.

Он је први пут на место председника Европске куће фудбала дошао 2016. године, када је наследио Мишела Платинија.

"Европски фудбал је јединства прича о успеху. То је микрокосмос нашег друштва. Лекција из живота. И не морате гледате превише далеко да видите колико је то истинито."

Очигледно је да ће нови мандат, поред покушаја да се оправдају силна проширења такмичења, обележити и борба са Суперлигом, чији пројекат очигледно још није угашен.

"Европски фудбал је већ глобални спорт, али докле год убирамо плодове, плаћамо и цену. Постоје изазови, чак и покушаји да се покрену нови модели, али они су у сукобу са Европским моделом који тако добро знамо и волимо."

Ново такмичење је описао на занимљив начин.

"Наш модел се заснива на спортским мерилима, а одакле ми долазило, та мерила немају цену. Заслуге се не могу тражити, могу само да се зараде. Сезону по сезону, на терену и ван њега. Не постоји место за картеле на овом континенту", наставио је нови-стари председник паљбу по Суперлиги.

"Не смемо никада заборавити да имамо дужност да фудбалски интереси превладају приватне интересе неколицине привилегованих појединаца. У размаку од неколико месеци, такозвана Суперлига се претворила у лига из 'Црвенкапе' – вука прерушеног у бакицу који жели да вас поједе. Али да ли смо сви преварени?", закључио је Чеферин.

image