Спорт

Поново у реконструкцију - пред "вечитима" дуго и напорно лето

Тек пар дана након завршетка финалне серије АБА лиге, кренуло је у таборима "вечитих" ривала са растанцима од играча који су били носиоци игре читаве сезоне. Партизан и Црвену звезду у предстојећем периоду поново чека велика реконструкција, а остаје да се види у каквим саставима и којим такмичењима ће српски клубови наступати наредне сезоне
Поново у реконструкцију - пред "вечитима" дуго и напорно лето© ATA Images

Тежак и захтеван период је како пред руководством, тако и пред навијачима два највећа и најтрофејнија српска клуба.

Из дана у дан појављују се информације о новим одласцима неких од најквалитетнијих играча, а самим тим и љубимаца навијача "вечитих".

Почело је дан након завршетка финалне серије АБА лиге, када је Црвена звезда пренела информацију да је Стефан Марковић одлучио да се повуче из активног бављења кошарком.

"Пефи" у заслужену пензију одлази са чак пет трофеја у последње две сезоне и оставља иза себе веома успешну и специфичну каријеру, како клупску, тако и репрезентативну.

Превремени одласци

Након Марковића, Звезда је убрзо морала да се опрости и од Луке Вилдозе.

Аргентинац је заједно са тренером Ивановићем дошао у незгодном периоду и био један од најзаслужнијих за потпуни преокрет у недавно завршеној сезони.

Навијачи црвено-белих брзо су заволели луцидног кошаркаша, али са великом дозом горчине прихватили су његов одлазак.

Разлог тога може се пронаћи у информацијама да је Лука Вилдоза већ дуже време виђен као "бивши", односно да је већ неколико месеци раније уговорио и потписао сарадњу са грчким Панатинаикосом.

У томе, али и у још неколико фактора (повреда и љубавни живот) могу се пронаћи изговори за његове слабије партије у периоду сезоне када је био најпотребнији свом клубу.

Након Вилдозе, Панатинакос није часио часа, већ се похвалио новим појачањем из табора "вечитих".

Овога пута радило се о играчу Партизана, пошто је Матијас Лесор прешао у грчки тим.

Члан идеалне петорке Евролиге и дефинитивно кошаркаш који је обележио успешну сезону црно-белих, такође очекивано је променио средину.

Миљеник црног дела кошаркашке публике у Србији (упркос томе што је током каријере наступао и за Партизан и за Црвену звезду), оставио је утисак да је некако исхитрено напустио редове клуба у којем му је Жељко Обрадовић нашао идеалну улогу.

Слично као у случају Вилдозе, овај трансфер се наговештавао већ неко време, а Лесорове сузе након другог меча финала АБА лиге, потврдиле су његов опроштај од навијача Партизана.

Делује да ће сличан сценарио Партизан доживети и са капитеном екипе, Кевином Пантером.

Пантер, који је такође наступао за оба тима "вечитих" ривала, налази се на великој прекретници у каријери.

Према најновијим информацијама, црно-бели покушавају да га задрже у својим редовима, али делује да је понуда Барселоне била поприлично примамљива и да се није одбијала.

Амерички кошаркаш који поседује српски пасош, ове сезоне истакао се као један од најбољих стрелаца у Европи, а партијама у финалној серији АБА лиге, највише је допринео освајању јединог пехара Партизана у последње две сезоне, пехара који је недавно завршену учинио успешном.

Као што се већ рекло и могло закључити, бурно лето је пред управама и навијачима два клуба из неколико разлога.

Управи ће бити веома тешко пронаћи адекватне замене и поново склапати што конкурентнију екипу, а навијачима тешко падају опраштања са доскорашњим миљеницима и фаворитима, али исто тако им је захтевно слушати разноразна нагађања и "инсајдерске" информације око тога које играче ће њихов тим довести.

Партизану потребни нови носиоци

Уколико се поред одласка Лесора и Пантера, обистине информације да ће табор тима Жељка Обрадовића напустити и Данте Егзум, долази се до закључка да Партизан губи три изузетно битна шрафа у својој машинерији.

Не само да су поменута тројица имали веома одређене улоге и чинили костур тима, већ ће јако тешко Партизану бити надоместити њихов значај и ван паркета.

Лесор је био један од најенергичнијих играча у читавој Европи и имао сјајан однос са навијачима.

Пантер је неко коме је Обрадовић поверио капитенску траку и све привилегије и задужења која иду са њом, док је Егзум важио за вероватно најквалитетнијег, или бар се налазио међу два најквалитетнија странца у регионалној лиги и неко ко је правио највише разлике у Евролиги.

Жељко Обрадовић је показао да зна да изабере играча каквог баш он жели и са којим може да ради, а Партизан да је способан да такве играче доведе у своје редове.

Зато ће бити занимљиво видети како ће Партизан реаговати на тржишту и могу ли њихови навијачи одахнути и ове одласке лакше поднети.

Битно за Партизан ће бити чињеница да (највероватније) неће опет морати да доводе и уигравају велики број играча у кратком периоду. 

Звезди све зависи од два фактора

Пред Црвеном звездом је очигледно озбиљнији "ремонт".

Иако су изгубили у финалу АБА лиге, Црвено-бели су сезону завршили са два домаћа трофеја.

У Евролиги су успели након веома лошег старта, да преокрену сезону и мало им је недостајало да се на крају нађу међу осам најбољих тимова.

Скупо су платили одлуке са почетка сезоне, као и неке поразе од екипа са зачеља табеле.

Овога пута, Црвена звезда у сезону мора ући са јаснијом сликом и амбицијама, те самим тим и играчким кадром.

Јасно је да ће две ствари играти огромну улогу у изгледу састава црвено-белих за наредну сезону.

Једна је то у којем ће такмичењу играти, што ће највероватније бити потврђено у четвртак.

Незваничне информације кажу да ће Звезда добити "вајлд-кард" и бити учесник Евролиге и наредне године, али након бирократских проблема са елитним такмичењем, а потом и несугласицама са Реал Мадридом и Басконијом, треба ипак сачекати званичну потврду Евролиге.

Други јако битан фактор јесте Душко Ивановић и његова селекција.

Искусни црногорски стручњак прошле сезоне преузео је поприлично комплетирани тим, у који је успео да имплементира Факунда Кампаца и Луку Вилдозу.

Одмах се видео велики заокрет, а утисак је да када буде могао да комплетно селектира тим по својој вољи, Ивановић може много.

Отуда се очекује доста "резова", али и долазака у Црвену звезду.

Још увек је све отворено и веома неизвесно у случају "Кампацо", те ће од његовог останка или одласка много тога зависити.

Чека се потврда о одласку Огњена Добрића, а веома неизвесни су останци Немање Недовића и Филипа Петрушева.

Странци попут Мартина, Бентила и Холанда далеко од тога да су се показали квалитетним појачањима, па не треба очекивати да пронађу место и улогу у тиму Душка Ивановића наредне сезоне.

Оно што може орасположити навијаче црвено-белих, јесте велика могућност повратка неких од играча који су претходних сезона водили Звезду до великих успеха.

Помиње се да је већ договорен повратак Дејана Давидовца, да се ради на довођењу Николе Калинића, али чак и још двојице кошаркаша Барселоне: Николе Миротића и Николаса Лапровитоле.

Било како било, још једном се показало да упркос успесима на домаћој, регионалној или европској сцени, Партизан и Црвена звезда имају велике проблеме да задрже кључне играче.

То је бољка која уназађује српске тимове годинама уназад, те сада да уместо да тим кључним играчима у својим редовима доводе још боље и квалитетније саиграче, Звезда и Партизан испочетка морају да склапају коцкице и надају се да ће се појачања уклопити.

image