Спорт

НБА аналитичар за РТ Балкан: Колико су Србија и Београд важни за светску кошарку

Ли Елис, аустралијски спортски новинар и аналитичар, у интервјуу за РТ Балкан причао је о улози Европе, а поготово Србије за светску кошарку, као и о томе да је у Београду стекао незаборавна искуства и пријатељства
НБА аналитичар за РТ Балкан: Колико су Србија и Београд важни за светску кошарку© RT Balkan

Елис је некадашњи кошаркаш, али пре свега је познат као водитељ једне од најгледанијих емисија на званичној НБА телевизији под називом "Стартерс".

У последње време бацио се на интернационалне пројекте, сарађује са Евролигом и снима занимљиве кошаркашке путописе широм света.

Тренутно се налази у Каунасу, где је са екипом спортске редакције РТ Балкан поделио своје прогнозе за предстојеће утакмице Фајнал-фора Евролиге, али и причао о утисцима из периода када је посетио и снимао о Србији.

"Уживао сам у сваком досадашњем кошаркашком искуству у Европи. Мислим да се много већи акценат ставља на тимску кошарку и проток лопте, док је у Америци случај са дуелима 'један на један' и тражења ког играча можете 'казнити'. Овде лопта све време кружи", започео је Ли Елис у интервјуу за РТ Балкан.

"Уколико погледамо профиле неких од претходних МВП играча из НБА, а поготово Николу Јокића, или Луку Дончића (иако није био МВП), то су момци који савршено знају све о додавању лопте, протоку, кретњама, мислим да они имају директан утицај на НБА. Ту морамо и споменути Грега Поповича, знамо да је један од најбољих тренера у историји и то одакле његови корени вуку. Највеће успехе, његов тим заснивао је на протоку лопте. Океј, НБА још има предност у односу на Евролигу и остатак света, то је очигледно, али мислим да је разлика у европској и НБА кошарци, из године у годину све мања и мања."

Прошле године, аустралијски новинар био је у Београду, где је заједно са Евролигом радио на посебном пројекту, који се тицао историјског, првог "вечитог" дербија у Евролиги.

"Био сам у Београду прошле године, то је била једна од најбољих и позитивно најлуђих ствари које сам искусио у животу. Два сата пре меча, навијачи су били у дворани, певали из свег гласа, ја нисам могао да поверујем својим очима. Причао сам са навијачима пре меча и само су ми њихове речи подигле очекивања на висок ниво, а сама утакмица је све то потврдила. Када се меч завршио, прва помисао била ми је: 'Вау, ово је незаборавно искуство'. Недовић је погодио тројку за победу и морам признати да ме је пријатно изненадило како су навијачи обе екипе реаговали."

Елис је причао о Завршном турниру Евролиге у Каунасу.

"Мало ме је разочарало што се Жалгирис није пласирао, али чињеница да ћу гледати 'Ел класико', ме је поприлично утешила. Морам признати да су ми након дугогодишњег рада у НБА лиги, ова искуства која имам широм света, потпуно отворила неке нове погледе и учинила ме захвалнијим што радим посао који волим."

"Сјајно ми је што је један кошаркашки град домаћин. Ту бих се вратио поново на Београд, у којем сам боравио и пре поменутог дербија. Био сам на теренима на Калемегдану и то је једно од најбољих искуства и места на којима сам био у животу. Не могу људима да опишем колико ме је то искуство дирнуло. Време је било сјајно, залазак сунца изнад историјске тврђаве, а ми на терену, играмо кошарку сатима. Било је ту људи који навијају за Црвену звезду, Партизан, људи ових или оних националности, религија и раса, а све нас је повезивала кошарка."

"Пријатељски однос који ви Срби имате, то гостопримство које имате, не знам како, али учинило је да се поприлично вежем за Србију, да осетим део свега тога. Са људима које сам упознао у Београду, остао сам у контакту и сигуран сам да ћу се што пре вратити и посетити је поново. Знам да се играју добри 1x1 и 3x3 турнири, тако да ето повода", изјавио је Ли.

Иако је било тешко изабрати, Елис је пронашао своје фаворите и изнео прогнозу Фајнал-фора.

"Једна утакмица одлучује, тако да свако може да освоји. Барселона је мој фаворит, али Олимпијакос је ушао као првопласирана екипа, Реал је устао из мртвих, Монако је са разлогом овде, апсолутно све може да се деси. НБА серије ми се чине предугачким, па би можда и Евролига и Европа могли да се нађу на неком заједничком броју. Ипак, свиђа ми се овај концепт једне утакмице финала, да видимо какви су највећи под највећим притиском."

"Гледао сам целу серију Партизана и Реала. Сваки секунд је био неизвестан. Невероватне утакмице и невероватан преокрет. Чак и последњи меч, велика предност за ваш клуб, али је на крају искуснији тим успео да прође", закључио је Аустралијанац у интервјуу за РТ Балкан.

image