Спорт

Додик поднео пријаву против себе: Пошто још нико из Федерације БиХ није то учинио, урадио сам ја

Председник Републике Српске је пријавио и друге функционере из Бањалуке који су подржали Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској
Додик поднео пријаву против себе: Пошто још нико из Федерације БиХ није то учинио, урадио сам ја© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је поднео пријаву Тужилаштву Босне и Херцеговине против српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић, али и високих функционера из Републике Српске Радована Вишковића, Ненада Стеванића и себе.

Разлог за пријаву је то што су подржали доношење Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској.

"Пријаву сам поднео и против свих народних посланика који су гласали за усвајање Закона, као и против свих потписника петиције академске заједнице којом су изразили незадовољство радом Уставног суда БиХ", навео је Додик на Твитеру.

Додаје да мржња и хистерија из Федерације БиХ која је усмерена против Републике Српске постаје неподношљива.

"Пошто планирамо да донесемо и закон којим се одлуке Тужилаштва и Суда БиХ неће примењивати у Републици Српској, овом пријавом нећемо бити изузети од процесуирања пред Тужилаштвом БиХ", напоменуо је Додик.

Подсетимо, Народна скупштина Републике Српске донела је Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској, након што је Сарајево одлучило да укине одредбу правилника по којој седнице Уставног суда не могу да буду одржане без српског судије.

На тај начин Бањалука је спречила да се одлуке Уставног суда БиХ усмерене против српског народа примењују у Републици Српској. То је изазвало бурне реакције у Сарајеву, па су тамошње странке тражиле да се умеша Високи представник. Огласила се и америчка амбасада која је за кршење Дејтонског споразума окривила Додика.

image