Србија и Балкан

Амбасада САД у БиХ оптужила Српску и Додика за "напад" на Дејтон и Устав

Народна скупштина Републике Српске данас је извела безобзиран напад на Дејтонски мировни споразум и њиме успостављен Устав БиХ, наводи се у саопштењу амбасаде САД у Сарајеву, где се председник Српске Милорад Додик наводи као одговорни
Амбасада САД у БиХ оптужила Српску и Додика за "напад" на Дејтон и Устав© Milos Tesic/ATAImages

Из Амбасаде САД у Сарајеву саопштено је да Народна скупштина Републике Српске није имала право да донесе Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ, уз оцену да је реч о, како су навели, "безобзирном нападу" на Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, а као одговорног означили су председника Републике Српске Милорада Додика.

"Народна скупштина Републике Српске данас је извела безобзиран напад на Дејтонски мировни споразум и њиме успостављен Устав БиХ. Никаква политичка реторика или дезинформације не могу променити основну чињеницу јасно наведену у Члану 3 дејтонског Устава да Република Српска мора у потпуности поштовати одлуке институција БиХ, што укључује коначне и обавезујуће пресуде Уставног суда БиХ. Република Српска не може једнострано поништити ову обавезу, нити може законски игнорисати пресуде Уставног суда", саопштено је синоћ из Амбасаде САД.

НСРС је усвојила Закон о необјављивању одлука Уставног суда БиХ након што је овај суд одлучио да промени Правила рада, тако да убудуће може да доноси одлуке и без присуства представника Републике Српске изабране у парламенту.

Власти Српске су тражиле враћање избрисаног члана, а пошто је то изостало, НСРС је донела Закон о необјављивању одлука Уставног суда, док парламент БиХ не донесе закон о Уставном суду.

Из америчке Амбасаде кажу да је доношење одлука у Уставном суду БиХ без учешћа двоје судија из Републике Српске последица, како су навели, спречавања председника Републике Српске Милорада Додика да НСРС именује двоје судија у овом суду.

"Због активности господина Додика, становницима Републике Српска биће ускраћен глас у једној заједничкој институцији предвиђеној Дејтонским мировним споразумом. То је бесмислено и неодговорно, али је свакако у складу са осталим настојањима Додика да грађане Републике Српске лиши основних права која се односе на слободу медија, говора и окупљања", стоји у саопштењу Амбасаде САД.

Руководство НСРС су оптужили да је омогућило доношење измена овог закона Републике Српске.

"Без сумње ће господин Додик поновити своје баналне и погрешне тврдње да су Уставни суд и његове одлуке нелегитимне, антисрпске или против Републике Српске јер у Суду нема двојице судија именованих од стране Републике Српске. То је очигледно лицемерно имајући у виду његово одбијање да одобри именовања. У том контексту, ако су нечије активности против Републике Српске или против Срба, онда су то активности господина Додика. Руководство НСРС је такође одговорно, јер је омогућило неуставне и антидејтонске нападе Додика на Уставни суд БиХ", наводи се у саопштењу америчке амбасаде.

Додаје се да САД снажно подржава територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ и да ће наставити да инсистира на одговорности појединаца који предузимају активности супротне Дејтонском споразуму.

image