Спорт

Бивши председник Локомотиве: ФИФА и УЕФА су лицемери

Бивши председник Локомотиве Геркус оптужио званичнике ФИФА и УЕФА за лицемерје
Бивши председник Локомотиве: ФИФА и УЕФА су лицемериGetty © Michael Steele / Staff

Бивши председник московских фудбалских клубова Локомотива и Торпедо Иља Геркус оптужио је званичнике Уније европских фудбалских асоцијација (УЕФА) и Међународне фудбалске федерације (ФИФА) који су учествовали на конференцији Руске фудбалске уније (РФУ) за лицемерје.

У фебруару 2022. године, ФИФА и УЕФА су издале заједничко саопштење, према којем су руски национални тимови и клубови суспендовани из учешћа у међународним такмичењима на неодређено време због догађаја у Украјини.

У јуну ове године одржан је Извршни комитет РФУ на којем је говорила представница ФИФА Хајди Беха. Она је навела да се нада брзом повратку Русије на међународну сцену.

"Речи званичника УЕФА и ФИФА о повратку руског фудбала су лицемерје. Људи су стигли на конференцију РФУ и шта да кажу? Они су пристојни", рекао је Геркус руским новинарима.

Функционер је такође рекао да РФУ треба да се пресели у Азијску фудбалску конфедерацију (АФЦ). Ово ће дати прилику за учешће на међународним турнирима.

"Мислим да губимо време - недостају нам квалификациони турнири. Ако на јесен не кренемо у Азију, пропустићемо квалификације за Светско првенство 2026. То би била штета. Недостаје нам турнир, и ако бисмо бар могли да учествујемо у квалификацијама. Знам да можда нећемо бити пуштени у завршни део, али значило би нам да имамо утакмице у ногама", додао је Геркус.

image