Спорт

РТ Балкан анализа: Каква будућност очекује фудбалску репрезентацију Русије?

"Зборнаја" се од почетка сукоба у Украјини суочава са огромним проблемима, од избацивања из организација у чијем оснивању су учествовали Руси, попут УЕФА и ФИФА, до отказивања пријатељских мечева
РТ Балкан анализа: Каква будућност очекује фудбалску репрезентацију Русије?Getty © Dan Mullan / Staff

Из Русије нам стиже вест да су челници Фудбалског савеза Камеруна отказали пријатељски меч, који је њихова репрезентација требало да одигра 15. јуна са Русијом.

Ово није први пут да се тиму Валерија Карпина отказују заказани мечеви од почетка специјалне операције у Украјини, а нема назнака ни да ће се у скоријој будућности нешто променити.

Од последње званичне утакмице руског националног тима прошло је више од годину и по дана.

Репрезентација је у новембру 2021. изгубила од Хрвата у одлучујућој утакмици за пласман на Светско првенство 2022. године, а три месеца касније заједничком изјавом Светске фудбалске федерације (ФИФА)  и Европске фудбалске уније (УЕФА) затворен јој је пут ка међународној сцени, због рата у Украјини.

За то време, Русија је успела да одигра само пет пријатељских утакмица. Репрезентација, која се у садашњим условима формира углавном од играча "за будућност", снаге је одмерила са Киргистаном (2:1), Таџикистаном (0:0), Узбекистаном (0:0), Ираном (1:1) и Ираком (2:1).

У истом периоду, европске селекције одиграле су два до три пута више утакмица, укључујући Светско првенство и Уефину Лигу нација.

Могло је бити још утакмица, али....

Крајем марта, шеф Руске фудбалске уније (РФУ) Александар Дјуков рекао је да та организација проучава могућност одржавања пријатељских утакмица са тимовима из Азије, Африке и Латинске Америке. Камерун је могао да буде први противник репрезентације ван Азије, али су афрички званичници блокирали меч.

Слично, крајем 2022. године отказана је утакмица са репрезентацијом Босне и Херцеговине. Планирано је да сусрет буде организован 19. новембра, али су после  критика репрезентативаца Миралема Пјанића и Едина Џеке, као и функционера Фудбалског савеза БиХ, који представљају бошњачку страну, одбили да се састану, док су представници Републике Српске подржали идеју о игрању.

Лицемерје УЕФА и ФИФА

Руска фудбалска унија је одбила понуду из Азије. Реч је о купу Фудбалског савеза Централне Азије (ЦАФА), који укључује Авганистан, Иран, Киргистан, Таџикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Подсетимо, у децембру је постојала озбиљна иницијатива да Русија напусти европски фудбал и пресели се у Азију. Већање је трајало неколико седмица, али је РФУ, непосредно пред Нову годину, ипак одлучио да остане део УЕФА.

"Зборнаја команда" је потом позвана да учествује на турниру који организује Фудбалска асоцијација централне Азије и који је на програму од 9. до 21. јуна у Бишкеку и Ташкенту, престоницама Узбекистана и Киргистана. Међутим, Руси су се позвали на "организационе потешкоће".

Одбијање учешћа у ЦАФА купу може се протумачити као нада Русије да се што пре врати у европски фудбал, пошто би се пристанак добро поклопио са опцијом пресељења у Азију. То се није десило јер су челници УЕФА незванично молили представнике руског фудбала да се не селе у азијску фудбалску заједницу, иако су званично све руске фудбалске клубове и националне селекције експресно избацили из својих такмичења због дешавања у Украјини.

Логично, многи ће се запитати зашто их онда моле да не прелазе на азијско тржиште? Одговор је – због финансијске користи. Русија је преко својих државних фирми годинама уназад улагала огроман новац у европски фудбал.

"Гаспром" је био главни спонзор УЕФА од 2012. године, од када је између осталог финансирао одржавање Европских првенстава и главни пројекат Европске куће фудбала – Лигу шампиона.

Организација на чијем челу је Александер Чеферин, у фебруару прошле године је објавила да је због дешавања у Украјини раскинула сарадњу са "Гаспромом", због чега је изгубила преко 90 милиона евра.

О могућности промене континенталне припадности се дуго разговарало у руској фудбалској заједници, али коначна одлука није донета.

Чека се расплет у Украјини, да би се доносиле и спортске одлуке. Очекује се да се по окончању истог ствари врате у нормалу. Уосталом, челници светског и европског фудбала су толико пута до сада показали да нису гадљиви на руски новац.

Да ли ће почети одлив играча?

Недостатак такмичарских утакмица сасвим јасно штети репрезентацији Русије. Ако се тренутна ситуација настави, онда ће можда цела генерација младих талентованих фудбалера формирати тим који не зна шта значи учествовати на међународном турниру.

Све је већи ризик од одлива младих фудбалера у иностранство, у земље где потенцијално могу да се пробију у репрезентације и играју на Европском и Светском првенству.

Један од играча који се помиње у том контексту у руским медијима могао би да буде и двадесетогодишњи Јегор Пруцев, који наступа за Црвену звезду.

Генерални директор клуба Звездан Терзић је у мају рекао да Рус планира да добије српски пасош. Ипак, мало је веровати да би добио позив репрезентације Србије.

Пре ће бити да су се у Љутице Богдана на овај потез одлучили да олакшају себи администрацију око међународних путовања, на којима Русе због проблема са пасошем прате проблеми.

Будућност репрезентације Русије

Ситуацију отежава уклањање репрезентације Русије са Европског првенства 2024. године.

То значи да се званичне утакмице репрезентације неће гледати, у најгорем случају, више од годину дана. И ако су сада играчи усред клупске сезоне спремни да иду на тренинг-кампове и утакмице у необичним, па и егзотичним правцима, онда нико не може да замисли шта ће се десити после 12+ месеци такве праксе.

Међутим, то не значи да национални тим Русије треба да престане да се окупља. У недостатку бољих опција, свака утакмица је вредна, чак и у пријатељском формату. Уз то, у РФУ су сигурни да репрезентација неће стићи до тачке, да неће имати са ким да игра.

Недавно су медији расправљали о опцијама за мечеве против репрезентација Индонезије, Уједињених Арапских Емирата и Кине. Пријављен је још један потенцијални ривал из Африке – репрезентација Гане.

Овакви противници, наравно, помажу да репрезентација функционише, али само значајне промене ће је заиста вратити у живот, било да је реч о укидању санкција или преласку у другу конфедерацију – азијску.

image
VV inauguration
banner