Спорт

Враћа се руски фудбал: Ивићев Краснодар и Динамо отварају нову сезону Премијер лиге

Утакмицом између Динама и Краснодара (18.00) овог петка почиње нова сезона 2023/24 Премијер лиге Русије
Враћа се руски фудбал: Ивићев Краснодар и Динамо отварају нову сезону Премијер лиге© Krasnodar FC

После месец и по дана паузе руски фудбал се враћа у нешто измењеном издању у односу на прошлу сезону.

Забрана УЕФА је и даље на снази, тако да клубовима из Русије и даље неће бити дозвољено да играју међународне утакмице, али због тога тренутно нико не очајава.

Страни фудбалери који су желели да напусте своје клубове су добили раскиде уговора, али су зато дошли нови, тако да у играчком смислу није дошло до великих губитака.

Из Премијер лиге Русије прошле сезоне су испали Химки и Торпедо Москва, док су Балтика и Рубин Казањ избори повратак.

Факел и Нижњи су кроз доигравање успели да обезбеде своје место у елити.

Зенит јури Спартаков рекорд

Клуб из Санкт Петербурга доминира већ годинама руским фудбалом, освојио је пет узастопних титула у првенству, али и даље није оборио рекорд Спартака, који је био шампион од 1996. до 2001. године. Ове сезоне ће моћи да се изједначе пошто су Московљани у предности за један трофеј.

Зенит је недавно славио над ЦСКА у Суперкупу и ове сезоне ће важити за главног фаворита за освајање титуле. Иако се и Спартак овог лета јако појачао, све ипак више иде на страну актуелног шампиона, од искусног тренера Сергеја Семака, преко јаког спонзорства Гаспрома, захваљујући коме клуб има огроман буџет.

ЦСКА је иза себе имао једну од најбољих сезона протеклих година када је завршио на другом месту. Предвођен тренером Владимиром Федотовим успео је да освоји Куп Русије. Иако није могао да стигне Зенит, показао је добру игру.

Ипак, овог лета Армејци су продали крилног фудбалера Медину свом највећем ривалу Спартаку, па ћемо видети како ће екипа изгледати ове сезоне.

Спартак је упркос проблемима које је имао прошле сезоне решио да задржи тренера Гиљерма Абаскала и на крају је завршио на трећем месту, што се не може рећи да је неуспех, а овог лета је довео доста појачања, пре свега са тржишта Латинске Америке, да би могао да се укључ у борбу за врх.

Ивић препородио Краснодар

Краснодар је прошлу сезону почео лоше, што је касније доласком Владимира Ивића успело да се колико-толико ублажи. Екипа предвођена српским стручњаком је кренула да игра боље и офанзивније, што је утицало на резултате, тако да је успела да дође до финала Купа Русије, што је највећи клупски успех у историји.

Краснодар ће играти на отварању нове сезоне у гостима против Динама, који је имао јако лош период иза себе.

Екипа је завршила на изузетно ниском деветом месту, а тренер Славиша Јокановић је добио отказ и пре краја првенства.

Уместо њега за шефа новог стручног штаба постављен је Марцел Личка. Видећемо да ли ће чешки стручњак и колико успети да помогне екипи.

Српска колонија

Фудбалери из Србије су међу најбројнијим странцима у руском фудбалу. Док се чека да Зенит званично представи Страхињу Ераковића, као своје ново појачање из Црвене звезде, у Русији се већ налазе: Саша Здјелар и Милан Гајић у ЦСКА, Мирослав Богосавац у Ахмату, Михајло Бањац у Краснодару, Милан Мајсторовић у Динаму, Иван Миладоновић у Сочију, док у Балтици наступају Никола Радмановац и Иван Остојић.

Ипак, највише странаца има из Бразила - чак 18, следи Аргентина са 9 и Белорусија са осам фудбалера.

Повратак на међународну сцену

Уколико УЕФА укине забрану такмичења клубовима из Русије на европској сцени, онда ће шампион првенства почети учешће од првог кола квалификација за Лигу шампиона, другопласирани и трећепласирани ће играти у другој квалификационој рунди Лиге конференције, док ће победник Kупа бити послат у прво коло квалификација за Лигу Европе.

Распоред првог кола Премијер лига Русије:

Петак

18.00: Динамо - Kраснодар

Субота

12.00: Урал - ЦСKА

14.15: Нижњи Новгород - Зенит

16.30: Локомотива - Рубин

19.00: Ахмат - Kрила Совјетов

Недеља

16.30: Спартак - Оренбург

19.00: Ростов - Факел

19.00: Сочи - Балтика

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner