Спорт

Чеферин: Руси ће се вратити у европски фудбал када се заврше дешавања у Украјини

Председник Европске фудбалске асоцијације је открио када ће се Руси вратити у њихова такмичења
Чеферин: Руси ће се вратити у европски фудбал када се заврше дешавања у УкрајиниGetty © Dean Mouhtaropoulos / Staff

"Руси ће се вратити европском фудбалу тек када се заврше дешавања у Украјини", изјавио је председник Европске фудбалске асоцијације (УЕФА) Александер Чеферин, одговарајући на питање новинара о повратку руских клубова и репрезентације у њихова такмичења.

Руси поново учествују у такмичењима у разним спортовима, али не и у фудбалу.

УЕФА И ФИФА су у фебруару прошле године избациле руске клубове и национални тим из свих такмичења због дешавања у Украјини.

Уз то УЕФА је раскинула уговор са својим спонзором "Гаспромом", а први човек европског фудбала је објаснио зашто је то учињено.

"Једноставно је то морало да буде урађено као симболичан чин. Тешко је након почетка ратних дешавања око стадиона, где стотине милиона људи гледа утакмице, дати рекламу за ову компанију. Жао ми је што је тако, али ми смо то морали да учинимо. Али, исто тако, чињеница је да постоје они који још увек купују и користе плин од те исте компаније", рекао је Чеферин.

Прича о Саудијској Арабији ће кратко трајати

Саудијска Арабија је протеклих месеци уложила огроман новац у довођење светских фудбалских звезда, које су углавном играле у Европи, а западни медији су пуни разних прича о људским правима у тој држави.

"То ми се чини као чисти популизам. Ни Европа није баш светски првак у људским правима. А популисти којима су пуна уста са ким не треба пословати раде то искључиво ради самопромоције. Фудбалу дајемо 97 посто новца који зарадимо и учини ћу све да се овај спорт даље развија", рекао је Словенац.

Саудијска Арабија жели да направи најјачу фудбалску лигу на свету, за шта је само овога лета уложила неколико милијарди евра, међутим Чеферин не види блиставу будућност тог пројекта.

"Мислим да ће ова прича трајати релативно кратко. Већ сам неколико пута рекао да је то, по мени, погрешан приступ развоју фудбала. Он се не развија довођењем фудбалера који су практично завршили каријеру у Европи. Исто је то Kина радила пре много година, али њихова репрезентација ипак није успела ни да се квалификује на Светско првенство", рекао је Чеферин.

image