Спорт

Матицин: Русија има државни програм за фудбал, не жури нам се да напуштамо УЕФА

Руски министар спорта Олег Матицин посетио је Владивосток, где се од 10. до 13. септембра 2023. године у кампусу Далекоисточног федералног универзитета (ФЕФУ) одржава Источни економски форум. Током посете, Матицин је за медије говорио о бројним питањима везаним за руски спорт, а посебно се дотакао фудбала
Матицин: Русија има државни програм за фудбал, не жури нам се да напуштамо УЕФАGetty © Bryn Lennon / Staff

ФИФА и УЕФА су у фебруару прошле године због дешавања у Украјини увеле санкције како руским клубовима, тако и њиховом фудбалског савезу. Због те одлуке ниједан клуб, нити национални тим Русије не могу да играју званичне међународне утакмице.

Поједини руски спортски савези су прешли у Азију, док други размишљају о томе како би им било омогућено да учествују на барем неким интернационалним такмичењима.

Највише се полемисало треба ли и Фудбалски савез Русије да се из европске асоцијације (УЕФА) пребаци у азијску (АФЦ). За сада се причекало са том одлуком, иако се озбиљно размишљало о томе.

Ипак, то би на неки начин била деградација, ако узмемо у обзир да је упркос огромним финансијским улагањима на другим континентима, фудбал у Европи и даље на највећем нивоу.

Још када додамо чињеницу да је Русија учествовала заједно за још пар европских држава у оснивању УЕФА, као и њен допринос тој организацији, јасно је зашто се челницима савеза не прелази тек тако на азијско тржиште.

Сличан став има и руски министар спорта.

"Они савези који су донели одлуку о преласку у Азију руководили су се могућношћу одржавања такмичарског амбијента за свој спорт на међународној сцени. Наравно, нема потребе за масовним преласком, сваки спорт има своје историјске карактеристике. Овде треба поћи од онога што губимо и шта добијамо. Ако је сада немогуће да се даље развијамо без учешћа на европским такмичењима, онда морамо тражити дубље и формализованије партнерство са Азијом. Ако ништа не даје, не јача и не доноси, већ само ствара организационе баријере и потешкоће, онда треба сачекати и видети шта даље", рекао је Матицин, па потом споменуо да Русија има државни пројекат за фудбал:

"Што се фудбала тиче, постоји државни програм. Посебно захваљујемо Руском фудбалском савезу, који ради огроман посао са школским, студентским и омладинским лигама. Уз такву разноликост, са стотинама хиљада људи који су укључени, ко нам још треба? Хајде да направимо своју моћну лигу у коју би људи такође желели да дођу и играју! То се не односи само на фудбал, већ на све тимске спортове, све спортове уопште. Имамо колосалан ресурс, само треба да га разумемо, проценимо и изградимо систематски рад. Ми као министартсво увек ћемо бити поуздан партнер у реализацији", поручио је Матицин.

image