Спорт

Николић о Русији, Локомотиви и одласку из Москве: Руси, морате више поштовати себе!

Српски фудбалски тренер Марко Николић са много успеха је водио московску Локомотиву. Сада, као тренер Шабаба из Ел Ахлија, говорио је за "Спорт експрес" о времену проведеном у Москви, разлозима због којих је напустио Локомотиву, али и односу са играчима и о српским кошаркашима који су освојили сребро на Мундобаскету
Николић о Русији, Локомотиви и одласку из Москве: Руси, морате више поштовати себе!© РИА Новости/Александр Вильф

Марко Николић је оставио трага у руском фудбалу – са Локомотивом је освојио Куп, играо европске мечеве са Бајерном и мадридским Атлетиком, а онда се спремао да са Московљанима нападне титулу.

Након бројних промена – што у руководству московског клуба, што у играчком кадру на које није превише утицао, Николић је добио отказ у октобру 2021. године. 

После паузе од годину и по дана, вратио се тренерском послу и преузео Шабаб Ел Ахли из Уједињених Арапских Емирата.

Српски стручњак је говорио за руски "Спорт експрес" о времену проведеном у Русији и свему што се дешавало у Локомотиви. 

Да ли вам недостаје Русија?

"Веома ми недостаје. Лепо време смо провели у Москви, често се присећам тога са стручним штабом. Многе пријатеље сам стекао у клубу. Жао ми је што руски клубови не играју у Европи. Ниво фудбала је опао, али не много. Вероватно ћу се вратити у Русију једног дана. Само желим да све буде нормално у фудбалу, као што је било. Да се играју европска такмичења, а да сваки меч у лиги буде важан. Неко се борио за титулу, неко за Лигу шампиона, неко за Лигу Европе, а неко за опстанак... Сада је другачије, делује да нема тог жара. Није важно да ли си други или четврти. Само прво место и сви остали."

Када сте отишли у Локомотиву, какву сте идеју о руском фудбалу имали?

"Узбудљиво првенство, јаки клубови, квалитетни играчи, пуне трибине. Имао сам велику жељу да радим у Русији. Није био само искорак у каријери, већ озбиљан изазов. Да сам желео мир и тишину, не бих долазио у Локомотиву. Изабрао сам место где постоји жар и глад за успехом. Није било лако, али волим да радим у клубу где се осећа притисак, где је свака утакмица битна."

Како оцењујете свој рад у Локомотиви?

"Били смо трећи. Освојили смо Куп, играли групну фазу у Лиги Европе и Лиги шампиона. Како оцењујем свој рад? Супер! Ако поредимо са оним што се после догодило... Неки људи су желели да направе Локомотиву бољом. Могу да кажу шта желе, али су резултати доказ. Жао ми је због тога, заиста сам заволео Локомотиву и осећао сам се одлично тамо. И даље сам у контакту са људима из клуба."

У лето 2021. године, у Локомотиви су почеле да се мењају ствари – стигли су Немци – Ралф Рангник, који је добио место менаџера спорта и развоја, као и Томас Цорн, који је постао спортски директор.

"Имао сам одличан однос са Александром Плутником (председник управног одбора), али су други људи почели да се мешају и утичу на његово мишљење. Плутник није променио однос према мени, био је веома професионалан, али је изабрао други пут."

Који?

"Онај без Николића, (Ведрана) Ћорлуке и неколицине играча. Жао ми је што Плутник није и даље у Локомотиви, али сви морају бити одговорни за своје потезе. Када смо последњи пут причали, искрено и директно сам му рекао шта се дешава."

Да ли сте се често виђали са њим?

"Не. Локомотива је велики клуб, где свако одговара за свој део посла. Неколико пута смо ручали, разговарали о различитим темама. Борио сам се за играче и тренинг центар. Прешли смо да тренирамо на 'Лужњикију', све је било одлично, али тамо има само један терен. Играмо Лигу шампиона, а немамо где да тренирамо. Задржали смо то за себе, нисмо желели да 'плачемо' у медијима... Сада је све реновирано, услови су феноменални и драго ми је да сам барем мало утицао да се то догоди."

Да ли је Плутник довео Рангника у Локомотиву?

"Не знам. Плутник је био главна особа у клубу. Амбициозан и млад. Он је инсистирао да ја продужим уговор. Нисмо имали никакав проблем... А када је постало јасно да Немци имају другачију визију Локомотиве, ја сам рекао да то неће донети резултат. Лако је рећи да се времена мењају и да су потребне промене, али је тешко направити резултате."

Колико пута сте се састали са Рангником?

"Били смо на ручку неколико пута. Рекао сам му да смо озбиљни људи, да можда размишљамо другачије, али да нас то не спречава да комуницирамо. Он је видео ствари на један начин, ја на други. Разговарали смо о фудбалу и разним идејама. Његове идеје нису биле лоше. Али имплементирање идеја у истом тренутку је било нереално. А он није потпуно учествовао у читавом процесу. Рекао сам му да, уколико жели да заједно радимо на пројекту, мора да се пресели у Москву и буде ту сваки дан. Не можеш у фудбалу да дајеш савете из даљине. Или си са нама све време, или ниси."

Шта сте се договорили са управом приликом потписивања новог уговора?

"Када сам потписао нов уговор, имали смо фантастичну атмосферу. Желео сам да направимо искорак, да нападнемо титулу. У том тренутку, Локомотива је била други тим у Русији, одмах иза Зенита. Рекао сам да ћу наставити да се борим за напредак и за висок пласман. Како смо се руковали, појавио се нови пројекат. Уговор са Ћорлуком није продужен, а екипу је напустио (Гжегорж) Криховјак. Дошли су нови играчи. Желео сам да дођу нови играчи, али стари су морали да остану. Неопходна је симбиоза искуства и младости, без тога нема резултата. Ако је циљ продати играче, онда то није место за мене. То сам рекао управи – ја сам тренер који жели успех. Нисам продавац."

У клуб су стигли бројни играчи (Бека-Бек, Анжорин, Керк), а Николић се није (на време) питао о трансферима.

"Консултовали су ме, али 25. августа. Пред затварање прелазног рока. Тек онда када је био избор – или они, или нико".

Рекли сте да се све променило у септембру 2021. године.

"Можда и на крају августа, не сећам се баш детаља... Прошли смо две фазе припрема, пола тима је било на Европском првенству, неколико играча је напустило клуб, нико нов није дошао... Једини тренутак у којем је читава екипа била на окупу је јануар те године, када смо се припремали у Марбељи, након чега смо везали 11 победа. Резултат је био очигледан."

Клуб је решио да не понуди продужетак сарадње Ведрану Ћорлуки, што Николић сматра да је велика грешка.

"Схватам да екипа мора да се подмлади, али постоји прави начин на који се то ради. На пример, инсистирао сам на томе да се Ћорлуки продужи уговор барем на годину дана. Одиграо је сезону на највишем нивоу, не знам колико мечева би имао у новој, али ми је био неопходан у свлачионици и на тренингу. Да ради са младим играчима. У том смислу, руски фудбал је сличан балканском – младим играчима су неопходни старији. Ћорлука би био од великог значаја за читав тим. Нису ме слушали."

Да ли сте схватили у том тренутку да се чека прва ваша грешка?

"То ми је било јасно на припремама. Али видео сам да екипа жели борбу, ја нисам желео да одустанем. Имали смо резултате, али све је било готово после првог пораза."

Како су вам саопштили вести?

"Све је урађено како и треба. Позвали су ме у канцеларију, нису рекли због чега, али ми је било јасно. Плутник је рекао: 'Марко, жао ми је, али смо донели одлуку'. Рекао сам да нема проблема, руковали смо се и растали као пријатељи."

Нико није разумео због чега сте отпуштени. Новинари су стално запиткивали: Ко је отпустио Николића?

"Можда је Плутник донео одлуку сам. Можда на Рангникову иницијативу. Мислим да нећемо то сазнати."

Да ли је истина да нисте могли ни да окупите тим и да се опростите?

"Тако је... Многи играчи су ме звали и писали, било ми је драго због тога. И навијачи су истакли транспарент на српском језику на утакмици у Казању. Све то памтим и ценим. Наравно, желео сам да се поздравимо лично... Жао ми је што се то није догодило, али идемо даље."

Федор Смолов није имао превише успешан период у Локомотиви. Какав однос сте имали?

"Разумели смо се потпуно. Инсистирао сам да се врати код нас са позајмице. Нажалост, убрзо се повредио. Али он је у једном периоду одиграо виталну улогу и био један од најбољих стрелаца."

Дмитриј Баринов жели да се опроба у Европи. Да ли је то могуће са 27 година?

"Какве везе године имају са тим? Па он има бар још десет година каријере! Зашто не би пробао. Ви Руси морате више да поштујете себе – имате квалитетне играче, морате их више ценити. Зашто би се поредили са било ким?"

Зато што су најбољи играчи у европским лигама, а томе би требало стремити.

"Времена се мењају. Енглеско првенство из 90-их година није исто као данас. Премијер лига је данас као НБА лига. Како се развија француска лига? Има много младих играча тамо. Морате ценити и поштовати ваше играче. Мање пажње треба обраћати на све оно што се дешава ван терена – скандале, приватне животе... А више на аналитику."

Дакле, верујете да Баринов може у Европу?

"Он је сјајан играч, капитен Локомотиве. Ако дође добра понуда, сигуран сам да може лагано да игра у Европи. Као (Андреј) Аршавин, (Александар) Кержаков, (Роман) Пављученко, (Јури) Жирков... Као (Алексеј) Миранчук и (Александр) Головин, ако гледамо новије генерације. Магомед Оздоев је недавно прешао у ПАОК."

Који тренутак вам је остао у сећању?

"Има их много. Финале Купа, трофеј. Прва утакмица у Европи. Дуели са Бајерном, Атлетиком, Олимпиком из Марсеља. Дербији са ЦСКА, које смо стално добијали. Обожавам те утакмице."

Да ли је било контакта са другим руским клубовима у претходном периоду?

"Имам сјајне односе са многим људима у руском фудбалу. Верујем да ћу се вратити. Штавише – дефинитивно ћу се вратити, само не знам када. Било је доста спекулација, а себе сматрам професионалцем. Не желим да разговарам о нечему док се не догоди." 

Медији су писали да сте били врло близу Динама, а да сте се чак састали и са челницима клуба?

"Разговарам са многим људима из руског фудбала, ту нема тајне. Не само из Динама, већ и из других клубова. Разговори су једно, а преговори сасвим друго."

Да ли вам недостаје Русија?

"Много је Руса овде у Дубаију, делује ми као да сам у Русији, само је лепше време, ха-ха-ха... Шалу на страну, наравно да ми недостаје. Искористићу ову прилику да поздравим моје играче. Посебно Смолова и Баринова, да им честитам на новим члановима породице."

Након Локомотиве сте направили дугу паузу?

"Одмарао сам годину и по дана. Први пут у животу сам желео да паузирам. Радио сам 15 година без престанка, у четири земље и био сам психички преморен. Можда је и пандемија утицала, јер сам дуго био одвојен од породице и пријатеља. Одлучио сам да мало уживам, путујем и будем са породицом."

Када се јавила жеља за повратком?

"Пред почетак Светског првенства у Катару, али се тада није ништа догодило... Знате како се увек деси са тренерима – када напустите клуб, прве недеље добијете гомилу понуда. Тако је било и са мном. Када сам напустио Локомотиву, имао сам 15 опција. Тада нисам желео да радим. А када сам пожелео да се вратим послу, нисам добио оно што сам очекивао. Сада сам свеж, са новом енергијом и желим трофеј у Емиратима."

Да ли је било тешко вратити се послу након дуге паузе?

"Напротив. Све је одлично, али нећу ићи на такав одмор у блиској будућности. Ово је био експеримент, можда ћу поновити за 10-15 година."

Како је дошло до понуде Шабаба?

"Имао сам многе понуде из Катара, Емирата и Саудијске Арабије, али сам желео клуб у којем могу да напредујем и са којим могу да остварим успех. Шабаб је шампион, са челницима клуба сам разговарао чак и пре него што сам отишао у Локомотиву. Купили су ме својом упорношћу. Клуб има три стадиона и исто толико тренинг центара. Рекао сам себи: ако нема добре прилике на западу, иди тамо где те поштују. Срећа мора да се заслужи радом. Тако сам завршио овде."

Емирати нису фудбалска земља.

"Исто сам то мислио. Онда сам дошао овде и видео да је све сада другачије. Погледајте боље шта се дешава са фудбалом на Блиском истоку. Играли смо против Ел Насра, најбоље екипе у Саудијској Арабији. До последњег минута је било неизвесно. Против (Кристијана) Роналда, (Марцела) Брозовића, (Андерсона) Талиске, (Давида) Оспине..."

Да ли можете упоредити тамошњи фудбал са руским?

"Имам руске канале, гледам утакмице скоро сваке недеље. Пратим шта се дешава. Када сам био у Русији, то је било шесто првенство по квалитету у Европи. А сада је 26, нажалост. Пре две године је руски шампионат био далеко квалитетнији од овдашњег. И сада је квалитетнији, али нисам сигуран колико."

Које су главне разлике?

"У Русији, фудбалска култура је развијенија, има више навијача. Руски клубови имају бројне своје играче. То је изузетно важно. Игра јесте другачија – овде се игра више на технику, а мање је динамично. Што је разумљиво када играте на 44 степена."

Да ли сте желели да доведете Александра Кокорина у Шабаб?

"Разговарали смо. Била су нам потребна појачања на две позиције – у нападу и везном реду. Од првог дана сам желео Луку Миливојевића, њега добро познајем. Он је дошао. Кокорина сам желео у нападу, причали смо, желео је и он да сарађујемо. Али, на крају се вратио на Кипар."

Играте у азијској Лиги шампиона. Постоји могућност да фудбалски савез Русије напусти УЕФА и пређе у АФЦ, што би онда значило да би тамо могли да заиграју и руски клубови. Какво је такмичење у односу на европску Лигу шампиона?

"Није на мени да дајем савете, али руски клубови треба да играју тамо где су одувек играли – у Европи. Због разлике у квалитету, која се просто не може објаснити. Да не причамо о путовањима, где бисте летели по 15 сати на утакмицу."

Како би изгледали руски тимови када би заиграли у Азији?

"Нисам баш сигуран да би сваког лако победили. Саудијска Арабија има три, четири суперквалитетне екипе. У УАЕ и Катару четири или пет. Не заборавимо Јапан, Јужну Кореју и Кину. Све укупно, 10-15 добрих екипа."

Да ли ће арапски фудбал достићи ниво европског?

"Процес је у току, али још много треба урадити како би се то постигло – стадиони, навијачи, судије... Погледајте САД – и тамо се ради на развоју фудбала, али је и тамо далеко од Европе. Као и овде. Да су пре неколико година играли Локомотива и Шабаб, резултат би био 9:0. Да играју данас, нисам баш сигуран."

Да ли сте пратили кошаркаше Србије, који су на Светском првенству освојили сребро?

"Тренирали су у бази Фудбалског савеза Србије. Познајем селектора Светислава Пешића и поједине играче. Видео сам својим очима како су напорно радили. Били су права екипа на Мундобаскету! Читава земља је поносна на њих! Желим и овом приликом да им се захвалим!"

image