Спорт

Ко је бољи, Ђоковић или Алкараз? Бартоли је глас разума: "Један освојио три, други један гренд слем"

Финиш сезоне донеће нам расплет и у борби за прво место на АТП ранг-листи, али нема сумње ко је био бољи играч у 2023. години
Ко је бољи, Ђоковић или Алкараз? Бартоли је глас разума: "Један освојио три, други један гренд слем"Getty © Clive Brunskill

Како се приближава крај тениске сезоне, тако су све актуелније и приче ко би требало да је заврши на првој позицији.

Новак Ђоковић тренутно заузима трон са 11.795 бодова и у понедељак ће започети 393. седмицу као "број 1".

На другом месту је Карлос Алкараз са више од 3.200 бодова заостатка, али, парадоксално, и већом шансом да буде први на крају године.

Разлог томе је одлука Ђоковића да не игра на турнеји по Кини, већ да одабере мастерс у Паризу, Завршни турнир у Торину и Завршни турнир Дејвис купа.

То значи да млади Шпанац има прилику да само на такмичењу у Пекингу ове седмице и мастерсу у Шангају (од 4. до 15. октобра), сакупи укупно 1.500 бодова.

Новаку је већ скинуто 250 бодова због прошлогодишње титуле у Тел Авиву, потом ће иста количина са његовог конта да нестане почетком октобра због трофеја у Астани, након чега следи права борба.

До краја сезоне брати финале у "Берсију", као и титулу без пораза у Торину, што ће Карлитос покушати да искористи.

Међутим, иако многи тениски стручњаци баш због тога покушавају да истакну да је Алкараз заслужио прво место, нема дилеме ко је био бољи ове сезоне.

"Један је освојио три гренд слем титуле ове сезоне, други је освојио једну. Један је играо четири гренд слем финала, други једно. То је тако једноставно. Мислим да морамо да гледамо ширу слику, како сви пролазе кроз сезону", рекла је Францускиња Марион Бартоли.

Некадашња шампионка Вимблдона и Топ 10 играчица велики је навијач Ђоковића, али се труди да у анализи буде објективна.

"За сада, Новак све ради боље. То не значи да се ствари неће променити, наравно. Очигледно је да је Новак ближи крају каријере него почетку, али начин на који је играо ову сезону, његова ментална снага и способност опоравка... То га чини изванредним. Не мислим да много људи може да тврди да има исту менталну чврстину као он", закључила је Бартоли.

Подсетимо, Србин је освојио Аустралијан опен, Ролан Гарос и Ју-Ес опен, док је на Вимблдону, у финалу изгубио од Карлоса Алкараза.

С друге стране, Алкараз је пропустио гренд слем у Мелбурну, у Паризу га је управо Новак физички "сломио" у полуфиналу, док је у Њујорку у истој фази турнира од њега бољи био Данил Медведев.

image
VV inauguration
banner