Србија и Балкан

Алармантно у КБЦ Косовска Митровица: Недостаје кисеоник, нема лекова и санитетског материјала

Начелница Интерног одељења, др Бојана Бојковић упозорава на тешку ситуацију у КБЦ-у и апелује на међународну заједницу, Еулекс и власти у Приштини да омогуће рад, лечење и живот на Космету
Алармантно у КБЦ Косовска Митровица: Недостаје кисеоник, нема лекова и санитетског материјала© Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Проблеми у раду Интерног одељења Клиничко-болничког центра Косовска Митровица ближе се хуманитарној катастрофи, за најтеже пацијенте недостају лекови, санитетски материјал чак и инфузиони раствори и аналгетици, а највећи проблем је тренутно недостатак кисеоника, изјавила је начелница тог одељења др Бојана Бојковић за "Косово онлајн".

"Пре свега имамо мало инфузионих раствора, антибиотика, аналгетика, а преко потребна нам је примена кисеоника. На нашем интерном одељењу лече се пацијенти који су у јако лошем стању и то не само из нашег града већ и из унутрашњости Косова и Метохије. За њихово лечење је неопходан кисеоник", указала је др Бојковић.

Интернистичка служба КБЦ Косовска Митровица поседује коронарно одељење и полуинтензивну јединицу, где се лечи увек велики број пацијената, али је у последњих неколико недеља опао и број прегледа, и број лежећих пацијената.

По речима др Бојковић, врло је тешко борити се са овом ситуацијом јер осим што су ограничени у пружању помоћи пацијентима, наилазе и на њихово неразумевање, што је пак нормално јер сви имају право на лечење без обзира да ли се лече у Србији или на Космету.

Да би се ова алармантна ситуација што пре решила, начелница апелује пре свега на међународну заједницу, Еулекс и власти у Приштини да им се омогући рад, лечење, живот.

"Надам се да ће чути апел јер ово заиста јесте хуманитарна катастрофа зато што представља забрану остваривања права на живот, лечење, рад на овим просторима. Наш директор и управа се веома труде и апелујемо пре свега на међународну заједницу, Еулекс, власти у Приштини да омогуће рад, лечење и живот на овим просторима", поручила је др Бојковић.

image