Спорт

Швајнштајгер: Француска фаворит у Катару, око Немачке имам великих питања

Некадашњи фудбалер који је са Бајерн Минхеном био првак Европе 2013. године, а са селекцијом Немачке постао првак света годину дана касније, открио је због чега не верује да би та селекција на предстојећем Мундијалу могла да понови успех од пре осам година.
Швајнштајгер: Француска фаворит у Катару, око Немачке имам великих питањаGetty © Clive Rose

Ближи се почетак Светског првенства у фудбалу, а једна од селекција која увек спада у најужи круг фаворита за највећи успех јесте Немачка. Ипак, некадашњи репрезентативац ове земље и бивши првак света, Бастијан Швајнштајгер није убеђен да би Немци могли да направе тако значајан резултат у Катару.

Легенда Бајерн Минхена и супруг бивше тенисерке Ане Ивановић каже да је за њега Француска први фаворит да освоји титулу и тако одбрани трофеј првака света.

"Рекао бих Француска. Имају најквалитетније играче и најбољи микс у тиму. Ако су сви у форми, ако Пол Погба буде на располагању, они су највећи фаворити. Погледајте само Килијана Мбапеа. То је радост, он је фантастичан играч. Али овај француски тим такође има искуство заједничке игре на великом турниру. Тренер Дидије Дешан тачно зна шта може да тражи од играча на терену", почео је Швајнштајгер у интервјуу за "Дојче веле".

Како каже, Немци морају још доста да се докажу да би могли да се боре за трофеј.

"За мене постоји велики знак питања у вези са немачким тимом. У стању смо да победимо све остале екипе, али пречесто једноставно нисмо доследни. То је као талас, 60 минута доброг фудбала и онда су последњих 30 минута лоши. Боримо се против тимова који се добро бране као недавно Мађарска у Лиги нација. Ако не обратите пажњу на транзицију и контранападе, губите контролу над игром. На Светском првенству наша прва утакмица је против Јапана и то би могло да се понови."

Популарни "Швајни" каже да има пуно поверење у селектора Хансија Флика, некадашњег тренера Бајерна.

"Верујем у Хансија Флика. Он зна шта треба да уради. Више је реч о играчима и духу. Још увек имамо најбољег голмана на свету Мануела Нојера. А имамо и друге добре играче као што је Џамал ​​Мусијала. Он је фантастичан. Он има много квалитета у нападу које раније нисмо имали. Оно чему се заиста дивим код њега је то што ради и у дефанзиви. Ако остане у форми, он је наша највећа нада. Он може постати играч турнира."

На крају, Швајнштајгер је анализирао и шта то недостаје Немачкој да би могла да се нада великом успеху у Катару.

"Недостаје нам прави нападач. Било би добро да имамо праву деветку. Можда имамо проблема и када су у питању бекови. Али Ханси то зна и покушава да пронађе решења. На крају крајева, није важно који систем играте. Важно је да ли као играчи на терену разумете шта морате да урадите у одређеним тренуцима, посебно када се игра одвија неповољно по екипу. Каква је реакција? Можемо ли се вратити у игру? За мене је важно, да покажемо такозване немачке врлине: да трчимо, да се боримо. То је оно због чега нас поштују у другим земљама. Тим мора то заиста да покаже и опет придобије људе у Немачкој", рекао је Швајнштајгер.

image