Спорт

Напад хулигана покренуо "рат" на Јадрану – Звезда прозива АБА лигу, Задар одбио захтев

Инциденти који су се у суботу увече догодили у Задру покренули су нови сукоб на релацији Црвена звезда – АБА лига
Напад хулигана покренуо "рат" на Јадрану – Звезда прозива АБА лигу, Задар одбио захтев© Dusan Milenkovic/ATAImages

Српски шампион објавио је да је делегација Звезде, уз коју су били и новинари редакције "Моцарт Спорт", нападнута и претучена у Задру.

Неидентификована група је напала четири лица из српске делегације, а како су пренели црвено-бели ни на који начин нису били испровоцирани.

Стога је са Малог Калемегдана захтевано да се меч игра пред празним трибинама, али је из Задра стигло контрасаопштење у ком су навијачи позвани да дођу и подрже свој тим.

"Кошаркашки клуб Задар оштро осуђује ове тешке инциденте који бацају љагу на име клуба и Задра као града. Физички напад на представнике гостујуће екипе и новинаре чин је хулиганизма који нема никакве везе са навијањем и љубављу према клубу", почели су Задрани у саопштењу.

"Такву групу не можемо препознати и прихватити као навијаче, већ као групу хулигана, а овакви инциденти никад нису и неће бити у складу с вредностима које промовишемо као клуб и заједница. Чврсто стојимо иза раније изнесеног става како насиљу нема места у спортским нити било којим другим окружењима."

Додају да ће као спортски колектив увек бити посвећени промовисању фер игре и спортског духа као и позитивне атмосфере на трибинама и изван њих.

"Нереди не угрожавају само сигурност свих присутних већ нарушавају репутацију кошаркашке игре коју сматрамо спортом који спаја како људе тако и различите културе", истичу из Задра, али су одбили захтев противничког тима да се игра пред празним трибинама.

"Још једном се ограђујемо од овог срамотног чина и исказујемо жаљење новинарима, нападнутом представнику Црвене звезде Меридианбет и његовом пријатељу, њиховим породицама, клубу и редакцији Моцарт Спорта."

"Позивамо све навијаче да сутра током утакмице покажу право лице Задра, навијањем за клуб и ограђивањем од оних који позивају на националну, верску, расну, полну мржњу или нетрпељивост, а посебно насиљем. Осим казни, ризикујемо нарушавање слике клуба и града, која је већ након овог чина неповратно нарушена. Навијајмо за Задар и поштујмо своје противнике, само на тај начин можемо побиједити и на терену и изван њега."

Међутим, Звезда се још једном огласила и прозвала челнике АБА лиге да нису показали никакву реакцију.

"Све оно што се дешавало у суботу увече нападом на новинаре и људе из делегације КК Црвена звезда Меридианбет је нажалост само логичан наставак онога што је иницирано 08.11.2023. године саопштењем навијачке групе 'Торнадо' који је било својеврсан позив на линч?", наводе са Малог Калемегдана.

"АБА лига је том приликом остала нема, иако је лига коју играмо названа 'приватном српском прћијом', али и пропустила прилику да спречи раст ничим изазване тензије, која се у суботу претворила у насиље и лов на наше људе по Задру."

Један од најуспешнијих клубова у историји регионалног такмичења, директно је оптужио АБА лигу да је одговорна за овакву ситуацију.

"Због свега тога, иако их сматрамо директно одговорнима због ћутања, као челнике АБА лиге: директора Дубравка Кметовића, спортског директора Милију Војиновића, Вану Дунов председавајућу АБА лиге ( и директорку КК Задар уједно), дисциплинског судију Хрвоја Видана и Александра Тодоровића директора за медије, да се хитно огласе и донесу конкретне одлуке како се недељна утакмица не би претворила у наставак ове 'кампање' која је очигледно најављена још пре три дана. Са којим разлогом и у чијем интересу – није нам познато!"

Истичу да "резултате нечињења, ћутања на то саопштење смо видели у суботу увече озбиљним повредама невиних људи!"

"КК Црвена звезда Меридианбет зато још једном подсећа јавност да је у суботу увече и званично захтевао да се утакмица 7.кола АБА лиге одигра без присуства публике, јер сматрамо да после свега што се дешавало у претходних неколико дана и кулиминирало нападима у суботу, не постоје услови да се ова утакмица одигра уз присуство публике."

"Или ћемо још једним 'трулим компромисом' или новим ћутањем АБА лиге 'проверити' да ли ове акције имају још неку 'епизоду' сачувану за халу, утакмицу и кошаркаше Црвене звезде?", закључује се у саопштењу.

Утакмица између Задра и Звезде на програму је од 17 часова.

image