Спорт

Да ли руски тенисери могу на Олимпијске игре у Париз? Познато када пада одлука

Председник Тениског савеза Русије Шамил Тарпишчев изјавио је за "РИА Новости" да још увек није познато хоће ли тенисери и тенисерке из те земље моћи да учествују на Олимпијским играма у Паризу 2024. године
Да ли руски тенисери могу на Олимпијске игре у Париз? Познато када пада одлукаGetty © Julian Finney / Staff

Он је рекао да би одговор на то питање требало да буде познат тек у пролеће наредне године, након одржавања Ролан Гароса.

Међународни олимпијски комитет (МОК) донео је одлуку 8. децембра да дозволи руским и белоруским спортистима да се такмиче на Играма у Паризу у индивидуалном неутралном статусу.

Ипак, то не значи да ће и тенисери моћи да наступе, јер тако нешто мора да ратификује и Међународна тениска федерација (ИТФ).

"Као прво, МОК је то дозволио, али то не значи да ће међународне федерације то дозволити. МОК је послао поруку да можемо да играмо као што смо играли у Токију. Али одлуке су на спортским федерацијама. На пример, у атлетици неће учествовати ниједан Рус. Коначан одговор ће бити на ИТФ-у, што ће бити после Ролан Гароса. Морамо да сачекамо, сада нема поенте да нагађамо. Водимо дијалог са ИТФ-ом", рекао је Тарпишчев.

Наредни Ролан Гарос ће се играти од 26. маја до 10. јуна 2024, док је тениски турнир на Олимпијским играма у Паризу, на истом месту, на програму од 27. јула до 4. августа.

image