Спорт

Поражавајући учинак српских клубова у Европи - велики пад на листи и повратак на дуге квалификације

Након нових пораза у групним фазама у европским такмичењима, Србија је забележила велики пад на УЕФА ранг листи, пошто је са 11. пала на далеко 19. место. Самим тим, у наредним сезонама, гледаћемо мање српских клубова у Европи, уз дуже квалификације
Поражавајући учинак српских клубова у Европи - велики пад на листи и повратак на дуге квалификацијеGetty © Aitor Alcalde

Историјска сезона српских клубова у Европи није прошла ни близу како је замишљено и планирано.

Велике наде уложене су у замисао да чак пет српских клубова може бранити и чак појачати национални коефицијент.

Ипак, реалност је била потпуно другачија.

Почело је веома раном елиминацијом Партизана, који се није домогао ни групне фазе Лиге конференција.

ТСЦ је у Лигу Европе ушао као поражена екипа плеј-оф фазе квалификација за Лигу шампиона, док је Чукарички сличним путем ушао у Лигу конференција (као поражени у квалификацијама за Лигу Европе).

Црвена звезда имала је тај луксуз да као шампион Србије, прође директно у групну фазу Лиге шампиона.

Међутим, нити Звезда, ни Чукарички и ТСЦ, нису успели да остваре победу.

Црвено-бели су дошли тек до једног бода у Лиги шампиона, тим из Бачке Тополе до једног бода у Лиги Европе, док су "брђани", рачунајући и квалификације, у осам мечева у Европи ове сезоне, уписали свих осам пораза.

Може се рећи да жребови и куглице на истим, нису били најнаклоњенији тимовима из Суперлиге Србије.

Ипак, и док је било тимова који су неколико класа изнад српских и против којих се нису очекивали бодови, они са којима је у теорији могло и требало да се игра и надмеће, оставили су наше клубове празних руку, уморних ногу и пуних мрежа.

Два освојена бода у 18 утакмица групних фаза у три европска такмичења, заиста престављају поражавајући податак, који ће са собом носити и одређене последице.

Оне се односе на сезону 2025/26, у којој Србија неће имати пет представника у Европи, а неће имати ни другог учесника у квалификацијама за Лигу шампиона.

Такође, биће знатно теже доћи до самих групних фаза европских такмичења, пошто ће се кренути много раније у квалификациони циклус.

До те сезоне, српски клубови ће имати нешто повољнији пут у Европу.

Шампион земље ће у плеј-оф квалификација за Лигу шампиона, другопласирани тим Суперлиге Србије ће у друго коло квалификација за елитно такмичење, док освајач купа може до Лиге Европе уз само један меч квалификација.

Трећепласирани и четвртопласирани тим бориће се кроз плеј-оф, за пласман у Лигу конференција.

Тешко да је могло горе ове сезоне, у којој су рачунајући и квалификације, четири клуба имала комбиновану гол разлику 19:71.

Остаје надање да ће наредне сезоне, српски клубови успети у Европи да оставе знатно већи траг, те да период након поменуте 2025/26, учине нешто лакшим и бољим за српски фудбал.

image