Спорт

Европски кошмар српског фудбала: Коефицијент се топи, Србија испод Фарских Острва

Наши клубови су од почетка европске сезоне, у коју су укључене и квалификације, одиграли укупно 19 утакмица – изгубили су чак 16, уз два ремија и једну победу. Укупна гол разлика је 15:52
Европски кошмар српског фудбала: Коефицијент се топи, Србија испод Фарских Острва© Maja Hitij

Српски фудбалски клубови наставили су са неуспешним наступима у Европи и, после три кола у три континентална такмичења, још нису осетили радост победе.

Црвена звезда је у групној фази Лиге шампиона изгубила на гостовању код Лајпцига резултатом 3:1, истим резултатом ТСЦ је поражен од Фрајбурга као домаћин, док је Чукарички доживео праву катастрофу у Фиренци – 6:0.

Сва три се, нажалост, налазе на последњим местима у својим групама и питање је да ли ће ико успети да "презими" у Европи. Највише шансе за то свакако има актуелни шампион, али црвено-белима ће много зависити од директног дуела са Јанг Бојсом.

И то не, наравно, у елитном такмичењу, већ у Лиги Европе, пошто су већ виђени за пролазак даље из те групе Манчестер сити и Лајпциг.

Представници Суперлиге тако су остали на само једној победи од почетка сезоне, био је то успех Партизана против Сабаха у квалификацијама за Лигу конференција (2:0).

Наши клубови су од почетка европске сезоне, у коју су укључене и квалификације, одиграли укупно 19 утакмица – изгубили су чак 16, уз два ремија и једну споменуту победу. Укупна гол разлика је 15:52.

По том параметру нашли су се чак и иза тимова из Фарских Острва, земље која је све само не фудбалска.

Фудбалски клуб Каксвик, шампион Фарских Острва, у четвртак је исписао историју тамошњег фудбала и забележио први тријумф у европским такмичењима. Клаксвик је на свом терену савладао љубљанску Олимпију и своју земљу винуо изнад Србије на ранг-листи.

Претходно је направио можда и веће изненађење ремизиравши са француским Лилом, па математика каже да је Клаксвик освојио више бодова него сва три српска представника заједно.

Укупно четири.

Све се то дешава у сезони која је требало да буде можда и најбоља и најплодоноснија за овдашњи фудбал.

Србија је започела квалификације са чак пет представника, али до "главних жребова" нису успели да се пласирају Партизан и Војводина.

Таква почетна тачка била је могућа због високог националног коефицијента, који је наша земља имала, што је резултирало са чак пет представника у Европи. Звезда је редовно играла групну фазу претходних сезона, а и Партизан је умео да направи добар резултат у Лиги конференције.

Међутим, већ сада је јасно да ће се ситуација драстично променити.

УЕФА ренкинг се прави на основу резултата клубова у последњих пет сезона, а Србија ће само на основу претходних резултата и следеће сезоне имати пет представника у Европи, али овог пута ниједан неће имати директан пласман у Лигу шампиона.

Разлог томе су управо наведени лоши резултати који, због чега је уследио пад на 16. позицију на ранг-листи Европске фудбалске уније. Пре годину дана смо били надомак Топ 10, а сада су испред нас и Чешка Република, Данска и Норвешка, док нам "за врат дишу" Украјина, Грчка и Израел.

Србија сада има 27.775 бодова и налази се тик иза Норвешке са 27.875, а испред Украјине са 26.600.

То такође значи да се од сезоне 2025/2026 вероватно враћамо на четири места у квалификацијама, као и много тежи пут до европских такмичења.

Да би се то променило, српским клубовима потребне су победе до краја, за које је јасно да су "немогућа мисија". Тренутно се налазимо на половини такмичења у првој фази и, нажалост, већа је вероватноћа да се коефицијент додатно умањи, него да порасте.

"Ако погледате ову утакмицу и све утакмице у овом такмичењу – ово је виши ниво за нас и наш фудбал", признао је тренер Чукаричког после катастрофе на стадиону "Артемио Франки".

Звезда, ТСЦ и Чукарички настављају такмичење настављају за две седмице.

image
VV inauguration
banner