Спорт

Ужасан учинак српских клубова у Европи – 22 пораза из 25 мечева, једину победу остварио Партизан

Србија има само један тријумф од почетка европске сезоне и то га је донео клуб који није успео да прође квалификације
Ужасан учинак српских клубова у Европи – 22 пораза из 25 мечева, једину победу остварио Партизан© Tanjug/Peter Schneider/Keystone via AP

Клубови из Суперлиге Србије проживљавају прави кошмар у Европи, а након забрињавајућег почетка, ужасан учинак настављен је и након петог кола у Лиги шампиона, Лиги Европе и Лиги конференције.

Црвена звезда, ТСЦ и Чукарички поражени доживели су нове поразе, после којих српски тимови имају 22 неуспеха из 25 одиграних сусрета.

Црвено-бели су изгубили на гостовању код Јанг Бојса 2:0 и изгубили готово све шансе да преживе у Европи. Да би то учинили, морају да савладају Манчестер сити у последњој рунди, а да "млади момци" изгубе од Лајпцига.

Храбри ТСЦ је скупо продао кожу против фаворизованог Вест Хема, али није издржао до краја – чекићари су у самом финишу постигли победоносни погодак за минимални тријумф (1:0).

Чукарички је био још ближи боду у дуелу са Ференцварошом у Лесковцу. "Брђани" су имали предност, а онда и реми до последњих тренутака утакмице. Тада је судија прво оштетио српски клуб јер није свирао фаул, након чега су Мађари извели напад и преко Александра Пешића дошли до великог славља – 2:1.

Био је ово пети узастопни пораз изабраника Игора Матића у трећем по јачини европском такмичењу, уз гол-разлику 2:14.

Једини тријумф Србији од почетка европске сезоне донели су фудбалери Партизан још летос у квалификацијама против Сабаха, док су по један реми у групној фази Звезда и ТСЦ.

Од почетка групне фазе, на збирно 15 наступа, суперлигаши су постигли само девет голова и примили чак 30.

То се умногоме одразило и на национални коефицијент од којег зависи број клубова неке земље у континенталним такмичењима.

Наша земља у нову сезону ушла са 11. места на табели националних коефицијената и историјском стартном позицијом са чак пет клубова. Брзо су отпали Партизан и Војводина, а споменута три клуба су наставили даље.

Међутим, лоши резултати довели су до тога да се Србија на овој листи стрмоглаво срозала на 17. позицију.

Тренутни укупни коефицијент износи 27,775 бодова, а након најновијих резултата Србију је претекао Израел победом Макабија из Тел Авива над Брејдабликом (28,125).

Оно што је сигурно, до краја ће Србију надмашити Украјина (27,400) и Грчка (27,125), па ће наши клубови у наредну сезону највероватније ући са 19. места.

Све се то дешава у години у којој је репрезентација обезбедила пласман на Европско првенство 2024. године у Немачкој, у којој држава издваја никад више новца за фудбал, али и у којој клубови доводе и плаћају играче огромним износима.

Српски представници имају још једну шансу да поправе учинак у Европи или га, што је у овом тренутку реалније, додатно погоршају.

image
VV inauguration
banner