Спорт

Путин: РОК да донесе одлуку о учешћу на Играма, ограничења у спорту су ограничења људских права

Владимир Путин позвао Олимпијски комитет Русије да сам донесе одлуку о наступу на Олимпијским играма
Путин: РОК да донесе одлуку о учешћу на Играма, ограничења у спорту су ограничења људских права© РИА Новости/Сергей Гунеев

Међународни олимпијски комитет је недавно донео одлуку да Русија наступа на престојећим Олимпијским играма у Паризу, али под неутралним статусом. 

Међутим, дискриминаторни услови су одбили многе спортисте из Русије, па су тако скакачи у воду донеликоначну одлуку да се неће такмичити на Олимпијским играма.

Председник Руске Федерације, Владимир Путин, позвао је Олимпијски комитет Русије (РОК) да донесе коначну одлуку о томе да ли уопште жели на Игре у престоници Француске.

"Разумем да све што је у вези са учешћем или неучешћем, дискриминацијом наших спортиста, високим достигнућима на међународним такмичењима. Чини ми се да нема потребе да причамо о томе... Сада наш Олимпијски комитет мора да донесе коначну одлуку о томе шта радити у вези са тим. Спорт, а Олимпијска повеља то каже, јесте људско право, сваки спорт је људско право. Дакле, било каква ограничења су ограничења људских права", рекао је Путин.

Лидер Руске Федерације је приметио да међународни званичници искривљују саму идеју међународног олимпизма, која данас изгледа супротно од принципа на којима је рођена.

"Чињеница је да је међународни спорт веома комерцијализован. Сваки корак тамо зависи од оглашивача, од спонзора. Спонзори су велике компаније, зависе од политичких елита својих држава. Круг је затворен, то је све. Сви проблеми проистичу из овога", оценио је Путин.

image