Спорт

Руска лекција како сачувати домаћи спорт – новчана средства за све који не иду на Олимпијске игре

Кровна организација руског спорта сјајним примером показала како се брине о својим људима и током санкција Запада
Руска лекција како сачувати домаћи спорт – новчана средства за све који не иду на Олимпијске игреGetty © Matthias Hangst

Председик Руског олимпијског комитета (РОК) Станислав Поздњаков рекао је за "РИА Новости" да је око 150 спортиста који неће учествовати на Олимпијским играма у Паризу добило компензације у односу на календар такмичења.

У октобру 2023. године Извршни комитет РОК изгласао је план финансијске подршке спортистима који су раније учествовали на Олимпијским играма, а сада им је одузета могућност наступа на међународним такмичењима.

Мере заштите спортиста обухватају плаћање 150.000 рубаља током 2023. и 2024. године свим члановима руског олимпијског тима.

Такође, у зависности од освојених медаља, Русима који настављају своје каријере без учешћа на међународним такмичењима ће бити исплаћено 500, 350 или 250 хиљада рубаља.

"Тренутно, око 150 људи је добило ову компензацију", рекао је Поздњаков.

"Настављамо са плаћањима у зависности од календара такмичења. Сви спортисти који су били део олимпијског тима наше земље претходних година, а који су и даље активни у националним првенствима, добиће ову компензацију."

МОК игнорише Русе око важне теме, у све укључена и Србија

Поздњаков је открио и да постоји нови проблем када је однос са Међународним олимпијским комитетом (МОК) у питању.

Претходно је и Извршни комитет МОК дозволио промену држављанства за двоје бициклиста – Михаила Јаковљева и Валерије Љубимове – односно рвача Георгија Тибилова.

Они су без сагласности Руског олимпијског комитета изузети из стандардне процедуре која предвиђа чекање од три године.

Тибилов је добио могућност да наступа под заставом Србије, Љубимова је сада репрезентативка Француске, а Јаковљев ће се такмичити за Израел.

МОК је ову одлуку објаснио привременим лишавањем РОК статуса националног олимпијског комитета.

"Да, ми смо затражили објашњење, али је МОК прекинуо сву комуникацију о овом случају", закључио је Поздњаков и одлуку назвао незаконитом.

image