Спорт

Дискриминација која гаси каријере – руски скакачи у воду не иду у Париз

Олимпијски тим Русије биће слабији за такмичаре у воденим спортовима
Дискриминација која гаси каријере – руски скакачи у воду не иду у ПаризGetty © Maddie Meyer

Руски скакачи у воду неће се такмичити на Олимпијским играма у Паризу због дискриминаторних услова, потврдио је председник Руске скакаче федерације Станислав Дружињин.

"Ово је финална и неопозива одлука. Наши скакачи не могу да учествују на Олимпијским играма у неутралном статусу", истакао је Дружињин на Телеграму.

"Међународни олимпијски комитет (МОК) и Међународна пливачка федерација поставили су дискриминаторне услове који контрирају спортским принципима олимпијског покрета. Због тога, нећемо учествовати на Светском првенству у Дохи, које ће бити одржано у фебруару и последње је квалификационо такмичење за Олимпијске игре 2024."

Објаснио је и шта је тачно разлог.

"Руски шампиони, освајачи купова, шампиони европских и светских првенстава, који имају свако право да учествују у квалификационим турнирима и обезбеде карту за Олимпијске игре, не могу то да учине јер су чланови Динама, московског ЦСКА и других организација који се доводе у везу са државним и војним агенцијама."

Он је изнео низ критика на рачун челника МОК.

"Не постоји сврха слања спортиста у другачијем статусу. Ово је кршење спортских принципа и претња за њихову безбедност. Међународна такмичења која игноришу спортске принципе и преферирају политичке одлуке приликом селекције учесника, врло брзо ће изгубити тежину и кредибилитет у свету спорта. Штета је што су Олимпијске игре, које треба да буду најбоље, кренуле овим путем", закључио је Дружињин.

image