Спорт

Ацо Петровић о проклетству Хрвата: Грешка је што смо сишли са постоља

Некадашњи репрезентативац Југославије, а касније селектор Хрватске, говорио је о чувеном потезу те селекције 1995. године и политичким околностима које су довеле до тога
Ацо Петровић о проклетству Хрвата: Грешка је што смо сишли са постоља© YouTube / screenshot / Коста Ђурђевић

Прошло је близу 30 година од Европског првенства у кошарци 1995. године, када је СР Југославија на првом такмичењу после санкција освојила златну медаљу, а селекција Хрватске одлучила да напусти постоље после освајања бронзе.

Од тада траје "проклетство" Хрвата, који никада више нису освојили ниједну медаљу, а о одлуци да сиђу с постоља говорио је и Александар Ацо Петровић.

Некадашњи репрезентативац СФР Југославије, иначе брат покојног Дражена Петровића, присетио се покушаја њихове селекције да "баце љагу" на титулу Југославије недуго након распада СФРЈ.

"То је увек тема. Ја сам те 1995. године био тренер репрезентације Хрватске, што је била последња медаља и тече већ 29 година од када нисмо на постољу. То првенство је имало три мега тима. Један је била Србија, друга Литванија и трећа Хрватска. Ми смо у том полуфиналу изгубили од Литваније и морали смо да играмо против Грчке, па смо у јако тешкој утакмици дошли смо до бронзе, а сећам се и тог меча за злато кад је бирљирао Саша Ђорђевић са 45 поена. Сећам се и нашег напуштања подијума...", казао је Ацо Петровић за Н1.

Након што је кратко застао, пружио је и одговор на "вечно питање".

"Да ли је то проклество? Не бих говорио о томе, али да ли је то била грешка - да. То је ако гледамо кроз призму 2024, али ако се вратимо на 95. годину, знамо каква је била ситуација. Био је неки телефонски мост између дворане у Атини и Загреба, дошао је миг да се напусти постоље, то се десило и то је велика грешка", рекао је Петровић.

image