Спорт

Ово су медаље за Олимпијске игре - освајачи кући у њима носе и комад Ајфеловог торња

У медаље за најбоље на Олимпијским играма у Паризу биће уметнути комади гвожђа са Ајфеловог торња, саопштили су организатори, преноси "АП"
Ово су медаље за Олимпијске игре - освајачи кући у њима носе и комад Ајфеловог торњаGetty © Pascal Le Segretain / Staff

Организатори Игара у Паризу представили су у четвртак у главном граду Француске дизајн медаља. У саопштењу се наводи да ће сви освајачи медаља са ОИ понети из Париза део Француске и њене историје.

У сваку златну, сребрну и бронзану медаљу, коју ће носити спортисти на Олимпијским и Параолимпијским играма у Паризу, биће уметнут шестоугаони полирани комади гвожђа узети са Ајфеловог торња. У свакој од медаља се налази 18 грама оригиналног гвожђа, који су исечени са носача или других делова замењених током реновирања Ајфеловог торња и похрањени на чување.

АП наводи да ће бити направљено 5.084 медаља, око 2.600 за Олимпијске игре и 2.400 за Параолимпијске игре. Неке медаље ће бити сачуване у случају да буде прерасподеле после Игара, а неке ће бити послате у музеје.

Са гвожда је скинута боја, углачани су, лакирани и уметнути у медаље, на којима је ознака "Париз 2024". На медаљама се налази и лого ОИ у Паризу, који изгледа као пламен или као лице жене. Такође, утиснуто је и пет олимпијских прстенова.

АП даље истиче да су око гвожђа дискови од злата, сребра и бронзе, наборани да рефлектују светлост и да чине да медаље сијају. Златне медаље су тешке 529 грама, направљене су од сребра и обложене са шест грама злата. Сребрне медаље су тешке 525 грама, а бронзане 455 грама и представљају легуру бакра, калаја и цинка. Све медаље су пречника 85 милиметара и дебљине 9,2 милиметара.

Олимпијске игре ће бити одржане од 26. јула до 11. августа, а Параолимпијске игре су на програму од 28. августа до 8. септембра у Паризу.

image