Спорт

ЦАС открио када ће бити позната комплетна одлука о суспензији Камиле Валијеве

Млада Рускиња ускоро би могла да сазна комплетну одлуку која се тиче њене суспензије
ЦАС открио када ће бити позната комплетна одлука о суспензији Камиле ВалијевеGetty © Matthew Stockman

Суд за спортску арбитражу (ЦАС) могао би до краја следеће седмице да објави комплетну одлуку о случају руске клизачице Камиле Валијеве.

ЦАС је у понедељак суспендовао Валијеву на четири године због кршења антидопинг правила. У објашњењу пресуде истакнуто је да клизачица из Казања није успела да докаже да није намерно узимала допинг.

Валијева је од 25. децембра 2021. лишена свих титула, медаља и новчаних награда за учешће на такмичењима, због чега је Међународна клизачка унија (ИСУ) одузела злато руским клизачима на екипном турниру Олимпијских игара 2022. године.

Резултати руске клизачице су поништени, што је довело до промене положаја на тимском турниру. Прво место, уместо Руса, заузео је тим САД (65 бодова), други су били Јапанци (63), а на треће место пала је репрезентација Русије (54).

Обавештајно и истражно одељење Светске антидопинг агенције (ВАДА) наставило је истрагу о умешаности њеног тима, а сада је наговештен и потенцијални термин објављивања коначне одлуке. Прес служба ЦАС-а је у изјави за "РИА Новости" истакла да, у случају да се обе стране усагласе, одлука би могла да буде објављена до краја следеће седмице.

"Арбитражна одлука коју је донело веће Суда тренутно подлеже преиспитивању поверљивости. То значи да стране могу захтевати да одлука или одређене информације садржане у њој остану поверљиве. Из тог разлога, одлука није одмах објављена на веб страници ЦАС-а", наводе из Суда за спортску арбитражу.

Портпарол Кремља Дмитри Песков истакао је да ће Русија покренути жалбене процедуре, док су из Руског олимпијског комитета (РОК) истакли да је овим потезом "објављен рат руском спорту".

"Процес ће трајати неколико дана, али је могуће да одлука – или комплетна или делимична – буде објављена до краја следеће недеље", додаје се.

Валијева је суспендована због позитивног теста на триметазидин, урађеног 25. децембра 2021. године.

У међувремену је два пута тестирана – на Европском првенству у Талину, где је доминантно освојила златну медаљу, као и пред почетак Игара у Пекингу. Оба теста била су негативна.

Светска антидопинг агенција предала је случај Суду за спортску арбитражу, уз учешће Светске клизачке уније и Руске антидопинг агенције.

image
VV inauguration
banner