Спорт

ЕУ поручује грађанима да наставе са штедњом гаса

Уколико Европљани или њихови лидери не буду спремни да смање потрошњу фосилних горива, резолуција Европског савета дозвољава да "добровољне" мере штедње постану обавезне
ЕУ поручује грађанима да наставе са штедњом гасаGetty © Christopher Furlong/Getty Images

Европљани морају да одрже смањену потрошњу природног гаса уведену након санкција усмерених на руски енергетски сектор, према нацрту предлога Европског савета објављеном у уторак.

У предлогу се наводи да ниво потражње од најмање 15 одсто испод просечне потражње између априла 2017. и марта 2022. треба да се одржава на добровољној основи још годину дана, упркос тврдњи да је исто или веће смањење у претходном периоду успешно постигло своје циљеве.

Иако Савет тврди да су смањењем потражње довели до диверзификације понуде, снижене и стабилизоване цене, и већих резерви у складиштима, штедња се мора наставити још годину дана, инсистира се у препоруци, уз оцену да би додатна корист била померање ЕУ ближе циљу нето нултих емисија угљеник-диоксида.

Уколико Европљани или њихови лидери не буду спремни да смање потрошњу фосилних горива, резолуција дозвољава да "добровољне" мере штедње постану обавезне.

Брисел је недавно потврдио да петогодишњи споразум о транзиту гаса преко Украјине са руским "Гаспромом" неће бити обновљен када истекне крајем марта.

Упркос доношењу 13 пакета санкција од 2022, у настојању да сузбије руску економију као одговор на Специјалну војну операцију у Украјини, ЕУ је прошле године потрошила скоро 30 милијарди евра на увоз руске нафте, нафтних деривата и природног гаса.

Истовремено, 15 одсто компанија у Немачкој, традиционално најјачој економији ЕУ али и највећем потрошачу руског гаса, налази се у невољи, саопштено је из консултантске куће "Алварез и Марсал" раније овог месеца.

Многи аналитичари за то криве високе цене енергије и предвиђају да најгоре тек долази, с обзиром да се назире криза некретнина, јер компаније које више не могу себи да приуште да плате канцеларијски простор, поред осталих секундарних ефеката, не испуњавају платне обавезе.

image
VV inauguration
banner