Свет

Посланик Бундестага: Немачка треба да се врати руском гасу

Наша влада се води идеологијом уместо да води рачуна о немачким интересима, истиче бивши председник Одбора за енергетику Бундестага
Посланик Бундестага: Немачка треба да се врати руском гасуGetty © Photo by Katja Buchholz/Getty Images

Одлука да се обустави куповина гаса из Русије била је погрешна, у интересу Немачке је да се обнови сарадња у овој области, рекао је посланик Бундестага из Алијансе Сара Вагенкнехт Клаус Ернст.

"Био бих срећан када бисмо поново почели да купујемо руски природни гас. То би повећало потражњу, а уз то гас из Руске Федерације је много јефтинији од америчког ЛНГ. Ипак, не знам да ли ће до овога доћи, јер се наша влада води идеологијом уместо да води рачуна о немачким интересима. У интересу Немачке је да поново купује руски природни гас", истакао је Ернст.

Некадашњи члан Левице, а сада део нове партије Саре Вагенкнехт додао је да је одустајање од руских енергената довело до огромних економских потешкоћа у Немачкој.

"Ми смо у рецесији, а руска економија расте. То је чињеница", закључио је бивши председник Одбора за енергетику Бундестага.

Иначе, у интервју америчком новинару Такеру Карлсону председник Русије Владимир Путин рекао је да би део гасовода Северни ток 2 који је преживео саботажу у Балтичком могао да снабдева Европу гасом, али да га Немачка не отвара.

image