Свет

ЕУ одбила да продужи споразум о транзиту руског гаса кроз Украјину

Према речима европског комесара Кадрија Симсона, државе ЕУ сада покушавају да максимално попуне своја складишта гаса и да пронађу алтернативне изворе снабдевања
ЕУ одбила да продужи споразум о транзиту руског гаса кроз УкрајинуGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Европски комесар за енергетику Кадри Симсон обавестио је Украјину да ЕУ није заинтересована за продужење споразума о транзиту руског гаса у Европу, који истиче крајем 2024. године.

"Научили смо да живимо без руског гаса, неће бити повратка. ЕУ, као што сам рекао украјинском министру енергетике, није заинтересована за продужење споразума, који истиче ове године", казао је данас Симсон, обраћајући се члановима Европског парламента.

Он је указао да је анализа ЕУ ​​показала да ће земље које опслужује транзитна рута гаса, укључујући Аустрију, Италију и Словачку, моћи да пронађу алтернативне изворе снабдевања.

Раније су медији пренели, позивајући се на изворе у украјинској влади, да Украјина неће обновити уговор о транзиту руског гаса у Европу, који истиче крајем 2024. године, већ ће транзит након тог периода бити могућ само ако прималац узима у закуп капацитете украјинског гасног транспортног система.

Према петогодишњем споразуму о транзиту гаса између Москве и Кијева, Русија извози гас у Европу преко Украјине и плаћа им коришћење мреже гасовода.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће "Русија пронаћи алтернативне путеве за извоз свог гаса ако споразум са Украјином не буде продужен".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner