Спорт

Шампионски болиди Џодија Шектера на аукцији: Процењује се да ће вредност достићи 13 милиона евра

Колекција болида чувеног шампиона Формуле 1, Џодија Шектера, наћи ће се на Сотебијевој аукцији која је планирана за 11. мај 2024. године. Укупна вредност тркачких аутомобила процењује се на вртоглавих 13 милиона евра.
Шампионски болиди Џодија Шектера на аукцији: Процењује се да ће вредност достићи 13 милиона евра© Wikimedia Commons / Lothar Spurzem

Аукцијска кућа Сотеби најавила је продају колекције тркачких аутомобила чувеног возача Формуле 1, Џодија Шектера. Пасионирани љубитељи овог спорта дубљег џепа имаће јединствену прилику да свој возни парк употпуне уникатним моделима с краја прошлог и почетка овог века, за чијим је воланом некада седео сам Џоди Шектер.

Болиди из момачких снова испод Сотебијевог чекића

У Монаку ће на продају бити изложен легендарни тркачки аутомобил марке Ферари 312 T4 из 1979. године, а почетна цена овог болида износиће око 5 милиона евра. Уз помоћ ове макине Шектер је извојевао победу на шампионату Формуле 1 те 1979. године, што је уједно била и последња победа овог тркача. Аутомобил је у оригиналној комплектацији, о чему сведоче и похабани од коришћења сигурносни појасеви.

У колекцији се налазе и други јединствени по својим карактеристикама и перформансама модели, попут Алфа Ромео Џулијета СЗ из 1960. године, МекЛарен М23 из 1973. године, Тирел 007 из 1975. године, Тирел П34 са шест точкова 2008. годиште и други. Укупно ће се "испод чекића" аукцијске куће Сотеби наћи чак 12 легендарних тркачких болида.

Аукција у духу Гран При де Монако фестивала

Аукција се организује у склопу фестивала Гран При де Монако Историк, и ово је седма по реду манифестација коју је организовала аукцијска кућа Сотеби. Догађај се одиграва сваке друге године и један је од најзначајнијих за све колекционаре и љубитеље аутомобила, који се окупљају са свих тачака света само како би се надметали за аутомобиле из својих дечачких снова.

Када је реч о Шектеровим "челичним љубимцима" дилеме нема - интересовање је већ сада, два месеца пред догађај велико. Процењује се да ће укупна вредност ових шампионских болида достићи вртоглавих 13 милиона евра и да ће срећковићи који уграбе неки од колекционарских аутомобила својим кућама отићи богатији за невероватно искуство и доживљај.

image