Спорт

Евролига покренула дисциплински поступак против Атамана: Нећемо толерисати такво понашање

Руководство Евролиге покренуло је дисциплински поступак против тренера Панатинаикоса Ергина Атамана због коментарисања суђења
Евролига покренула дисциплински поступак против Атамана: Нећемо толерисати такво понашањеGetty © Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball

Кошаркаши Панатинаикоса су пре два дана у Атини поражени од Макабија резултатом 91:87 у првој утакмици четвртфинала плеј-офа Евролиге, а Атаман је био незадовољан суђењем.

Панатинаикос је саопштио да "не би волео да тужне ствари које се тренутно у свету дешавају у ратом захваћеним подручјима утичу на кошарку".

Евролига је у саопштењу навела да је разочарана због изјава Атамана, саопштења клуба као и других дешавања после утакмице између Панатинаикоса и Макабија.

"Овакви поступци су у супротности са заједничком изјавом од 15. априла коју су потписале Евролига, Борд тренера Евролиге, Удружење играча Евролиге и Синдикат судија Евролиге, јер стварају непотребан и неправедан конфликт који су се ове четири организације обавезале да спрече", додаје се у саопштењу.

Евролига је навела да су изјаве Атамана, које је дао после меча са Макабијем, намерно "обмањујуће и нетачне".

"Изјаве Атамана дају нетачну анализу игре и пажљиво одабраних напада, покушај да се доведе у питање рад и интегритет судија, вршење додатног притиска на њих и организацију лиге - покушаји који очигледно неће достићи своје циљеве", наводи се у саопштењу.

Евролига је истакла да жали што те изјаве нису представљене њеним званичницима преко постојећих званичних канала, који су увек отворени сваком тренеру и клубу.

"Евролига такво понашање неће толерисати. Дисциплински поступци су већ покренути, као и за догађаје који су се догодили на обавезном отвореном тренингу за медије у среду, када је Атаман спречио новинаре да обављају свој посао", истиче се у саопштењу Евролиге.

У саопштењу се даље наводи да је поштовање Евролиге према организацији, заједници и наслеђу Панатинаикоса неупитно и једнако поштовању према осталим клубовима.

"Дешавања после прве утакмице плеј-офа Евролиге су у супротности са принципима поштовања према клубовима, организацији којом управљамо и вредностима које такмичење жели да промовише. Евролига охрабрује Атамана, Панатинаикос и све клубове и појединце да избегавају сличне изјаве и понашање у предстојећим утакмицама и да промовишу вредности које представља такмичење Евролиге", закључује се у саопштењу Евролиге.

Друга утакмица четвртфинала плеј-офа Евролиге између Панатинаикоса и Макабија игра се од 20.15 у Атини, а серија се игра на три победе.

image
VV inauguration
banner