Спорт

Херојски подвиг Рубљова у Мадриду – под анестезијом освојио највећу титулу у каријери

Руски тенисер прошао пут од трња до звезда и невероватних десетак дана крунисао највећом титулом у каријери
Херојски подвиг Рубљова у Мадриду – под анестезијом освојио највећу титулу у каријериGetty © Burak Akbulut/Anadolu/Contributor

Андреј Рубљов нови је шампион мастерса у Мадриду, али до великог и значајног пехара, морао је да пређе праву спортску голготу.

Рубљов је у недељном финалу после преокрета савладао Феликса Оже-Алијасима резултатом 4:6, 7:5, 7:5, за скоро три сата игре.

Момак из Москве пре доласка у престоницу Шпаније нанизао је четири пораза, али је онда експлодирао у "магичној коцки", па је после првог преокрета пао и Карлос Алкараз.

Уследило је уништавање Тејлора Фрица, пре тешког дуела са одморним Оже-Алијасимом.

Канађанин је до борбе за трофеј дошао тако што су му двојица ривала предала мечеве, док је једном био и ослобођен дуела јер се Јаник Синер због повреде кука повукао са турнира.

Међутим, Андреј је био јачи од свих недаћа, показао да се вратио у форму, али је тек после финала било јасно са чиме се суочавао.

"Болестан сам већ осам, девет дана и то није нормално. Сутра ћу ићи у болницу на комплетан преглед", открио је нови шампион, уз додатак да му се први пут у животу дешава да се од вируса не опорави после неколико дана.

"Морам да се захвалим докторима и медицинском особљу. Они нису лекари, они су мађионичари. Без њих не бих био у стању да играм."

Открио је да му је грло било толико упаљено да је прибегао необичном начину исхране.

"Морао сам да једем храну за бебе. Ништа нисам могао да прогутам."

На то су се надовезали и "спортски" проблеми, због чега је финални меч играо под анестезијом!

"Прст на нози ми се толико упалио да су морали да ми дају анестетик да бих могао да обујем патику. Отицао је толико да сам се осећао као да имам прелом. Зато су ми дали анестетик да не бих осећао бол и могао да играм нормално."

Тренутно шести играч на АТП ранг-листи је прошле сезоне дошао до првенца на мастерсима у Монте Карлу, али је ову годину започео веома лоше.

У Дубаију је дисквалификован због вербалног сукоба са линијским судијом, а онда је уследило месец и по дана пакла – није имао победу од 8. марта.

"У тенису је нормално имати успоне и падове. Ову сезону сам почео веома добро. После сам почео да играм лошије, па су дошле недеље у којима нисам могао да добијем партију. Међутим, сви пролазимо успоне и падове. Сезона је веома дуга и знао сам да ће доћи нова прилика. Ето, на прва два турнира на шљаци сам одмах губио, а сада сам освојио титулу."

За крај, имао је само велики осмех на лицу и осећај испуњености.

"Била је ово седмица из снова. Обично сам веома негативан према себи, али сада сам, по први пут, веома поносан на оно што сам урадио", закључио је Рубљов.

Следећи турнир за сјајног Руса, уколико се опорави, биће мастерс у Риму који је на програму од 8. до 19. маја и игра се за наградни фонд од 7.877.020 евра.

image