Спорт

Како ће БиХ гласати о резолуцији о Сребреници?

Једино решење је да се резолуција повуче или, у крајњој линији, да БиХ буде суздржана или да гласа "против", указују саговорници РТ Балкан
Како ће БиХ гласати о резолуцији о Сребреници?Getty © naruedom

Резолуција о Сребреници, коју је противправно, у супротности са Уставом и Дејтонским мировним споразумом, без сагласности Председништва БиХ предложио амбасадор БиХ при Уједињеним нацијама Златко Лагумџија доприноси раздору у Босни и Херцеговини, али и све већем јединству Срба, кажу саговорници РТ Балкан.

Једино легално и логично решење, кажу наши саговорници, је да се резолуција повуче, у крајњој линији да БиХ буде суздржана или да гласа "против".

Наиме, како наводи некадашњи декан Правног факултета у Бањалуци и један од учесника Дејтонских мировних преговора Витомир Поповић, да би се донела било каква одлука тог типа, неопходно је да се о одлуци и даљим корацима усагласи Председништво БиХ које чине представници сва три конститутивна народа.

"Према Уставу БиХ, који проистиче из Анекса 4 Дејтонског споразума, ниједна одлука не може да се донесе без сагласности Председништва БиХ, што је овде прекршено", наводи Поповић, који објашњава да једностране антидејтонске одлуке Сарајева доприносе раздору у БиХ, који неминовно води у распад државе.

Према речима Поповића, који је био први председник Уставног суда БиХ, Лагумџијина одлука повлачи кривичну одговорност и против њега је поднета пријава, али његов поступак може да направи трајне последице.

У Председништву БиХ, као ни у једној другој било заједничкој, било ентитетској институцији, о овоме није ни расправљало, а камо ли донела одлука, каже за РТ Балкан председник парламента Републике Српске Ненад Стевандић.

"Босна и Херцеговина уопште није донела став ни да покрене питање резолуције. Ради се о злоупотреби и свако гласање, сем уздржаног и против, је незаконито. У БиХ ниједан орган, ни Председништво, ни Парламентарна скупштина ни Савет министара, ни ентитетске власти и скупштине, нису донеле да се та резолуција упућује, прихвата, а многи нису упознати ни са њеним садржајем", указује Стевандић.

Ово потврђује и заменик председавајуће у Савету министара БиХ Сташа Кошарац, који истиче да би повлачење резолуције било најбоље за односе у региону јер представља класичан чин подвале једне структуре бошњачке елите у Сарајеву која је иза леђа и неуставно креирала резолуцију и доставила је на адресу УН.

"О резолуцији није било приче у БиХ, односно Председништву БиХ, што говори о патолошкој потреби Бошњака да по правилу раде против интереса српског народа, да стварају проблеме у региону и поред порука Србије и Републике Српске о потреби добих односа", рекао је Кошарац.

Злоупотреба на више нивоа

Према речима председника парламента Републике Српске, у питању је злоупотреба на више нивоа, све у циљу потчињавања слободних народа.

"То је комплетна злоупотреба на више нивоа, злоупотребљен је и термина геноцид, да би се НАТО савез геополитички равнао на местима где су земље неутралне, пркосне и несврстане, као што је Србија, али и БиХ преко Републике Српске. Пошто је НАТО дошао до Црног мора, он сматра да дубоко у тој територији коју је потчинио и контролише не сме имати неутралне и независне земље. И то је основни мотив", наглашава Стевандић, додајући да постоји и други мотив:

"Онима који подржавају такву врсту резолуције нуди се наплата српским 'главама', имовином и институцијама, слично као што Аљбина Куртија пуштају да буде гори од Хитлера. Хитлер је бар пустио Џесија Овенса да трчи, а Курти брани нашим уметницима да уопште уђу на територију КиМ и играју позоришну представу. Тако функционишу и они у Босни и Херцеговини који траже укидање Републике Српске, злоупотребљавајући термин и појам геноцида у сврху геополитичких поравнања."

Одговор неће изостати

Према речима министра Кошарца, упркос врло јасним порукама политике мира и стабилности, те регионалне сарадње коју промовишу председници Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик постоји једна врста политичког порива и патологије која ће, нажалост, само закомпликовати односе.

"Председници Вучић и Додик учинили су додатне напоре да се резолуција не усвоји. То је посао који је врло тежак и видљиво је да многе земље чланице УН увиђају да је реч о подвали и да не одговара чињеничном стању", навео је Кошарац.

Кошарац је додао да одлагање стављања предлога резолуције на дневни ред ГС УН показује да политика Вучића и Додика потпуно кореспондира са међународним правом и стандардима.

Ненад Стевандић указује да су одређени кораци већ покренути и у Скупштини Републике Српске, као и да се на томе неће стати.

"Република Српска је већ реаговала и покренула све поступке, СБ смо јуче упутили писмо и оно је достављено пре седнице. Поред тога, Република Српска је заказала седницу НСРС за 22. и 23. мај, будући да смо јуче обавештени да ће се гласати 22, а данас је дошло до измене и одлучено је да буде 23. мај, па ћемо бити у прилици да преко НСРС и реагујемо одмах", поручује Стевандић.

Велики српски сабор биће одржан 8. јуна у Београду, након што се у Генералној скупштини Уједињених нација 23. маја одржи седница о резолуцији о Сребреници.

image