Спорт

Пелеу је све горе - хемотерапија не делује, живеће у болници до краја живота

Непоновљиви Бразилац пребачен је на палијативну негу, саопштили су медији из Бразила
Пелеу је све горе - хемотерапија не делује, живеће у болници до краја животаGetty © Richard Heathcote

Легендарни бразилски фудбалер Пеле (82) премештен је на палијативну негу, где му се ублажавају болови и олакшава иначе отежано дисање, јавља бразилски "Фоља де Сао Пауло".

Лекари су одлучили да прекину са лечењем хемотерапијом, пошто Пелеово тело више не реагује на њу, истиче бразилски медиј.

Палијативна нега примењује се код пацијената који болују од неизлечивих болести, које значајно скраћују животни век. Циљ палијативне неге је умањити бол и неугодне симптоме болести све до природне смрти оболелог. Најчешће се користи управо код оболелих од карцинома, као што је случај са Пелеом.

То практично значи да ће Пеле живети у болници до краја живота, имајући у виду да ни хемотерапија више не може да помогне око његове болести. Подсетимо, бразилски "ЕСПН" објавио је у среду да је Пеле ненајављен дошао у болницу где је одмах и примљен. Лекари су наводно утврдили генерално натекнуће, воду у плућима, па чак и слабљење срца.

Писало се тада да је у болницу стигао у растројеном стању, иако је Пелеова ћерка објавила поруку којом је рекла да та писања нису истинита и да је њен отац био на редовној контроли.

Пелеу је прошле године одстрањен тумор на дебелом цреву, али су метастазе утврђене у другом деловима тела. Пеле се сматра за једног од највећих фудбалера у историји. Током пребогате играчке каријере освојио је три титуле првака света у дресу Бразила, по чему је и даље јединствен у историји фудбала.

image