Спорт

"Орлови", добро дошли назад на Европско првенство!

Скоро четврт века је прошло откад су српски навијачи имали прилику да за своју репрезентацију навијају на континенталном шампионату. Пост који је трајао пуне 24 године коначно је завршен и изабраници Драгана Стојковића Пиксија ће наступити на Европском првенству, а ми коначно можемо да кажемо – "орлови", добро дошли назад!
"Орлови", добро дошли назад на Европско првенство!Getty © Pedja Milosavljevic/DeFodi Images/Contributor

Србија ће први пут под овим именом играти на првенству Европе.

Пре 24 године национални тим тадашње Југославије играо је против Словеније, Норвешке и Шпаније и успео је да се квалификује у четвртфинале, а онда је убедљиво поражен од Холандије – 6:1.

Нико није ни слутио да, након тог шамара, нашу земљу чека огромна пауза проткана бројним још болнијим неуспесима.

Пропуштени су турнири у Португалији, Аустрији и Швајцарској, Пољској и Украјини, а онда и прва два на којима је учествовао већи број селекција – у Француској 2016, па онда и онај који је игран у 10 европских земаља пет година касније.

Национални тим имао је много више успеха на глобалном нивоу и од тада је учествовао на три Светска првенства, али ни на њима није имао превише успеха, па ниједном није прошао групну фазу.

Сада се, ипак, пише нека нова историја и екипа коју предводи селектор Стојковић смештена је у групу Д Европског првенства, заједно са Енглеском, Словенијом и Данском.

Пут до Европског првенства

Србија је квалификације завршила на другом месту иза Мађарске, а испред Црне Горе, Литваније и Бугарске. Мало је рећи да екипа није блистала током годину и по дана колико је комплетан циклус трајао, али је и поред тогла изборила место међу 24 најбоље европске репрезентације.

Стојковићеви изабраници забележили су четири победе и по два пораза и ремија – само су Црну Гору и Литванију победили по два пута, са Бугарима су одиграли два пута нерешено, док су против Мађара у оба наврата надиграни.

Међутим, на крилима фантастичног Александра Митровића, који је поново био наш најбољи стрелац, Србија не само да је успела да обезбеди друго узастопно велико такмичење после Мундијала у Катару, већ је и прекинула пост дугачак 24 године.

"Сигурно да је другачије, начин на који смо отишли на Мундијал... Били смо доминантни, победили Португалију и ту су скочила очекивања. Ове квалификације нисмо били на нашем нивоу, али опет – пласирали смо се и вероватно играли другачије у односу на квалификације за Светско првенство. Лакше је што нема еуфорије, из ње излазе нереалности. Мислили смо да је тада минимум било полуфинале", рекао је нападач Душан Влаховић.

Ако је оно што се дешавало током пута за Немачку било јалово, шта тек онда рећи за представе које смо гледали током припрема за ЕУРО.

Прво, убедљив пораз од Русије у Москви (4:0), потом минимални тријумф над нејаким Кипром, па још један пораз. Аустрија је неколико дана пре путовања за Аугзбург открила све слабости Пиксијевог тима.

Четири дана касније, у генералној проби, Србија је савладала Шведску са, чинило се, великих 3:0. Али и у тој утакмици су "орлови" показали низ пропуста које су, надамо се, исправили до данас.

"Даћемо све од себе и више од тога да остваримо циљеве. У Немачку идемо са циљем. Не идемо тамо да бисмо се сликали. Бити учесник је много лепо, а када смо тамо хајде да пробамо да направимо неки искорак."

"Будите уз нас, бодрите нас, а ми ћемо знати да се одужимо на најбољи могући начин", поручио је селектор Стојковић.

Први противник – Енглеска

Прва на мегдан репрезентативцима изаћи ће селекција Енглеске (Минхен, недеља, 21.00), једна од три највећа фаворита за освајање пехара. Енглези деценијама маштају да се велики трофеј "врати кући", а сада, чини се, коначно имају екипу која је за то кадра.

Србија ће се на отварању такмичења суочити са фантастичним нападом, али и саставом који је, захваљујући неким одлукама селектора Гарета Саутгејта, а после и бројним повредама, поприлично лоше балансиран пред почетак.

"Ако не тријумфујемо, вероватно више нећу бити овде. Ово би могла да буде последња шанса", изјавио је Саутгејт.

"Горди албион" наоружан Харијем Кејном, Џудом Белингемом, Букајом Саком, Филом Фоденом, Колом Палмером, Декланом Рајсом и многим другим офанзивцима има највише циљеве, али је одбрана проблематичнији део.

"Мислим да је ова екипа једна од најбољих, ако не и најбоља коју смо имали у смислу форме и сезоне коју су имали многи наши играчи. Имамо много младих и талентованих играча, који немају трему и само желе да изађу на терен", казао је Кејн, који као капитен води репрезентацију на четвртом великом такмичењу.

"Имали смо полуфинале, финале и четвртфинале, па се надам да ћемо овај пут да освојимо трофеј. Дошли смо у Немачку да освојимо ЕУРО."

Саутгејт се одрекао Харија Мегвајера, а гол би требало да бране Кајл Вокер, Лук Шо, Џон Стонс, Марк Гуеи, Трент Александер-Арнолд, Киран Трипије, Езри Конса, Луис Данк и Џо Гомез.

Чувени италијански судија на центру

Данијеле Орсато одређен је за главног арбитра меча Србија – Енглеска, саопштила је Европска фудбалска унија (УЕФА).

Како је наведено из УЕФА, меч првог кола групе Ц судиће четворица Италијана и један Словак.

Помоћници Орсату на терену биће земљаци Чиро Карбоне и Алесандро Ђалатини.

Четврти судија биће Словак Иван Кружлиак, док ће у ВАР соби седети још један Италијан – Масимилијано Ирати.

Орсату (48) је Европско првенство последње велико такмичење на којем ће судити пред одлазак у пензију, а полуфинални меч Лиге шампиона измеђи Пари Сен Жермена и Борусије из Дортмунда у мају му је била последња европска клупска утакмица.

По окончању тог меча камере су снимиле Орсата како плаче.

Орсато је утакмице у такмичењима под окриљем УЕФА и ФИФА почео да суди 2010. године.

Италијан је 2020. године судио финале Лиге шампиона између Бајерна и Пари Сен Жермена, а на Мундијалу у Катару је био главни арбитар меча Катар – Еквадор којим је отворено претходно Светско првенство.

Скоро четврт века је прошло откад су српски навијачи имали прилику да за своју репрезентацију навијају на континенталном шампионату.

Пост који је трајао пуне 24 године коначно је завршен и изабраници Драгана Стојковића Пиксија ће наступити на Европском првенству, а ми коначно можемо да кажемо – "орлови", добро дошли назад!

image