Србија и Балкан

Црна Гора данас обележава Дан државности

Председник Црне Горе Јаков Милатовић је рекао да су у 13. јулу сабрани борба и слобода - две нераскидиве одреднице које су обележиле црногорску историју, зачетак и исходиште државотворне тежње
Црна Гора данас обележава Дан државностиGetty © Jana_Janina

Црна Гора данас обележава Дан државности, који од 2005. године слави у знак сећања на 13. јул 1878. године, када је на Берлинском конгресу призната као самостална држава, а до тада га је обележавала јер је истог дана 1941. године почео народни устанак против фашизма. Берлински конгрес, који је трајао од 13. јуна до 13. јула, сазван је на иницијативу Аустрије, уз пристанак Русије и сагласност Велике Британије, Француске, Италије, Немачке и Турске, ради ревизије Санстефанског уговора.

Премда је и Санстефанским миром, закљученим у марту исте године, Црна Гора третирана као самостална држава чија је територија требало да се увећа знатније него што је то одређено Берлинским уговором, на Конгресу је дефинитивно међународно потврђен њен државни суверенитет, захваљујући дугој оружаној и политичкој борби народа Црне Горе за очување независности и слободе.

Устанак 13. јула 1941. године, након одлуке Покрајинског комитета КПЈ за Црну Гору о пружању отпора окупатору, која је донесена у Стијени Пиперској, букнуо је у Црној Гори као акт отпора и побуне црногорског народа против фашизма.

Знаменити француски филозоф Жан Пол Сартр оценио га је величанственим догађајем европске историје 20. века и казао да је усмерио човечанство којим путем треба да иде.
Према новом Закону о државним празницима, 13. јул је у Црној Гори први пут слављен као Дан државности 2005. године, за разлику од ранијих година када је то био Дан устанка црногорског народа у Другом светском рату.

Централна прослава поводом Дана државности биће одржана вечерас у 18 сати поред споменика испод Требјесе у Никшићу, а црногорски председник Јаков Милатовић синоћ је у резиденцији на Цетињу организовао пријем, преноси РТЦГ.

Милатовић је рекао да су у 13. јулу сабрани борба и слобода - две нераскидиве одреднице које су обележиле црногорску историју, зачетак и исходиште државотворне тежње.

Он је додао да антифашизам представља једну од најважнијих вертикала црногорског друштва, "које га је живело много пре него што се као појам нашао у историјским и социолошким читанкама".

Милатовић је такође указао на неопходност превазилажења свих подела у Црној Гори.

"Данас, када се савремени свет суочава са бројним изазовима, када геополитички потреси неретко доводе до сукоба великих размера, ми унутар Црне Горе треба да превазиђемо све што нас дели и попут мостова на Ђурђевића Тари и Малој ријеци спајамо обале и тамо где се то на први поглед чини немогућим", рекао је Милатовић.

image