Србија и Балкан

Црна Гора: Пљевља прослављају годишњицу Првог српског устанка и Сретењског устава

Свечана академија ће бити одржана 14. фебруара у 19 сати у пљеваљском Центру за културу, што је изазвало незадовољство појединаца и појединих медија у Црној Гори
Црна Гора: Пљевља прослављају годишњицу Првог српског устанка и Сретењског уставаGetty © Filip Filipovic

У Пљевљима се обележава 220 година Првог српског устанка и 189 година од проглашења Сретењског устава, а председник општине Дарио Вранеш потписник је позивнице за прославу у том граду.

Свечана академија је планирана за среду 14. фебруара, у пљеваљском Центру за културу, што је изазвало незадовољство појединаца и појединих медија у Црној Гори, који позивају државни врх Црне Горе на интервенцију.

"Државо, чекамо реакцију на овај директни удар на Устав и законе. Јакове Милатовићу, Милојко Спајићу, Специјално државно тужилаштво, Министарство унутрашњих послова, ако ово дозволите, нека нас нема ни једнога", завапио је бивши имам Самир Кадрибашић на мрежи Икс.

Подсетимо, низом манифестација у организацији "Српског националног савјета" (СНС), Дан уставности и Дан државности Републике Србије се традиционално обележава у Црној Гори.

Дан државности Србије — Сретење је државни празник Србије који се прославља 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак pod вођством Карађорђа, и такође се прославља као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.

image