Србија и Балкан

Сарацин: Приштини је јасно да мора да разговара о ЗСО

Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин каже да је предлог за Београд и Приштину који су подржале Француска и Немачка - европски
Сарацин: Приштини је јасно да мора да разговара о ЗСОwww.globallookpress.com © Dorothée Barth/dpa

Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин изјавио је у Бриселу да Приштина зна да мора да се разговара о Заједници српских општина (ЗСО).

''ЗСО је била договорена 2013. године у Бриселском споразуму и мислим да је и Приштини јасно да та дискусија мора да се одржи", рекао је Сарацин за Танјуг.

Што се тиче дијалога између Београда и Приштине, Сарацин каже да је ситуација напета.

''Имамо веома напету ситуацији у дијалогу, а поготово што се тиче Северне Митровице. Ми желимо, наравно, да ситуација буде стабилна и безбедна. То значи да све треба да буде предузето са обе стране, да буду флексибилне како не би дошло до ескалације", казао је немачки изасланик.

Сарацин је говорећи о садржини ажурираног европског предлога који су подржале Француска и Немачка, а за који је уторак у Тирани шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ рекао да је послат Београду и Приштини, оценио да је битно отклонити недоумице око тога чији је то предлог.

''То је европски предлог и то је јасно од почетка. Први пут га је представио Мирослав Лајчак у име ЕУ, заједно са саветницима председника Француске Емануела Макрона и канцелара Немачке Олафа Шолца када су били у региону. Ако хоћете да имате снажну позицију тамо, можете је једино имати ако је јасно да је то европски предлог'', каже Сарацин.

На питање шта је сада приоритет, да ли је то решавање институционалне ситуације, што значи учешће Срба у привременим приштинским институцијама како би се избегла безбедносна криза и стране се посветиле другим проблемима, Сарацин каже да је "веома важно да се садашња ситуација разреши и да се српска страна врати у институције и пружа услуге грађанима са севера".

Он је нагласио да питање повратка Срба у институције, међутим, не треба да буде изговор да се обустави дијалог о другим проблемима.

''То вас не спречава да говорите о другим стварима'', казао је немачки званичник.

image
VV inauguration
banner