Србија и Балкан

Вучевић: На КиМ влада запаљива атмосфера

Није лако објаснити српској заједници на сверу КиМ колико је важно да не наседају на провокације, рекао је министар одбране Србије
Вучевић: На КиМ влада запаљива атмосфера© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA/ bs

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да је атмосфера на Косову и Метохији толико запаљива и напета да је довољна једна шибица да се запали све и крене у нежељеном правцу.

Он је истакао да не чуди то што премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти повлачи низ једностраних потеза који су усмерени на дестабилизацију и непоштовање свих споразума који су постигнути.

"То је јасна порука Србима да су они тамо непожељни и не треба то ни увијати у целофане и обланде. То је један организовани терор његове администрације, и то је његова политика, да потпуно етнички очисти Косово", рекао је министар за ТВ Прва.

Вучевић је навео да је лако из Београда, Новог Сада, Ниша или Крагујевца говорити, али да Срби на Косову живе Куртијев терор сваки дан.

"Није лако објаснити ни српској заједници на северу КиМ колико је важно да остану смирени и не наседају на провокације, а са друге стране да не буду понижени и обесправљени потпуно", додао је он.

Министар је истакао да је "циљ свих циљева" Аљбина Куртија да уплаши и протера Србе.

"Јуче су ишли са том причом да заузимају општинске изборне комисије, налазе експлозивне материје. То су глупости, једино што је експлодирало су њихова оруђа. Они се провлаче кроз неке прозоре, избацују неке људе, административце. Још нисмо видели да неко шаље специјалце да освајају просторије општинске изборне комисије, у нади да ће одржати изборе", рекао је Вучевић.

Он је навео да међународна заједница увек позива на дијалог и нормализацију односа, али да је тешко нормализовати некога ко није склон нормалном понашању и додао да је на приказу у Никинцима председник Србије Александар Вучић рекао да очекује такве потезе Приштине.

"Нисам могао да наслутим да ће се то тако брзо десити, а за само 24 часа смо видели нову авантуру и провођење државног терора и безакоња. Сигурно ћемо бити под притисцима, а видећемо како ће њихови међународни  патрони реаговати да се одложе избори 18. децембра. Какво је сада стање, Српска листа неће учествовати на њима. Да ли ће они наћи три Србина по имену и презимену, као што су нашли несрећног Рашића и Трајковићеву, то не могу да искључим. Али знате колико ће људи гласати за њих? Па нико", казао је Вучевић.

Он је напоменуо да је реч о проблему који траје деценијама, а да сада сви очекују да Вучић то реши за три месеца, као и да ће председник Србије "бити крив и ако реши, и ако не реши".

"Да ли има политичког лицемерја по питању КиМ? Има, и са стране екстремно левих и са стране екстремно десних. Једни чекају да он призна Косово, а десничари из топлих кафана или станова нам поручују како треба да смо већ у Призрену, са туђом децом у тенковима, а они ће нам у парламенту објаснити како су чврсти борци за српска питања", закључио је министар Вучевић.

image