Србија и Балкан

Кфор упао у двориште вртића у Лепосавићу; Директорка вртића: Ушли су ненајављени и наоружани

Упад се десио данас око 13 часова
Кфор упао у двориште вртића у Лепосавићу; Директорка вртића: Ушли су ненајављени и наоружаниGetty © Ferdi Limani

Два џипа Кфора данас су ушлa у двориште дечијег обданишта "Наша радост" у Лепосавићу, сазнаје "Косово онлајн".

У моменту када су војници Кфора око 12.30 часова са оружјем у рукама ушли у двориште обданишта у Лепосавићу и кренули ка улазним вратима, око 300 малишана свих узраста било је у згради, а они најмлађи су спавали, рекла је за "Косово онлајн" директорка објекта "Наша радост" Зорица Јовановић.

"Војници Кфора су ушли у двориште нашег вртића ненајављени, наоружани и још на службени улаз. У том тренутку деца су спавала, а ми у нашој установи имамо око 300 малишана свих узраста, од шест месеци до предшколаца", каже директорка Јовановић.

Како је објаснила, када су два војника Кфора изашли из џипа, радници обезбеђења вртића су их приметили и пробали су да разговарају са њима.

"Међутим они нису желели да разговарају, инсистирали су да им отворимо врата главног улаза. Пошто ми то не радимо, јер је то недопустиво зарад безбедности наше деце, поготово не људима који су наоружани и који не желе никакву комуникацију са нама. Ми то нисмо урадили, а они су се задржали у кругу наше установе дуже од десет минута. Затим су се вратили истим путем одакле су дошли и изашли из нашег круга. То се све дешавало око 13 часова данас" казала је Јовановић.

Јовановић додаје да су радници били уплашени јер се војници нису најавили и били су наоружани.

"Сви смо се уплашили, пре свега због деце за коју смо одговорни. Делатност ове установе је рад са децом предшколског узраста тако да смо ми одговорни првенство за њихову безбедност. Из тог разлога страх у оваквој ситуацији је неизбежaн", рекла је Јовановић.

Припадници Кфора су од радника кратко затражили да се отвори капија главног улаза како би изашли из круга вртића, што су недуго потом и урадили.

image
VV inauguration
banner