Србија и Балкан

Додик: Тужилаштво БиХ није успело да докаже да сам прекршио одлуке наводног високог представника

Претходну годину је у свету обележила вештачка интелигенција, а са друге стране у правном свету протеклу годину обележила је природна глупост Тужилаштва које се уплело у то да докаже кривицу људи који су радили у складу са Уставом и законом, поручио је оптужени в.д. директора Службеног Гласника Републике Српске Милош Лукић
Додик: Тужилаштво БиХ није успело да докаже да сам прекршио одлуке наводног високог представника© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Чињеница да Тужилаштво БиХ није успело да докаже да сам ја прекршио одлуке наводног високог представника говори о томе колико је овај процес сумњив, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре након одржаног процеса у Суду БиХ.

Додик је упозорио да се овде ради о политичком процесу.

"Све ово што смо видели данас је било политички процес. Покушај да се укаже на ту чињеницу завршава тако да се не да разговарати о томе. Значајан део бесмисла показан је и данас. Моја одбрана која је требала да побије оно што је Тужилаштво изнело као оптужујуће разлоге није имали основе да то ради. Стиче се утисак да се ствара атмосфера свршеног чина", рекао је Додик.

Додик је нагласио да овај процес прати хајка "коју најчешће видимо од медија у ФБиХ који износећи лажи мотивисани мржњом свему што долази из Српске апсолутно стварају хајку".

"У таквој атмосфери линча веома је тешко у било чему учествовати. То је одлика свега овога. Ово је политички процес зато што немамо законом именованог високог представника. Он нема право ни бонским овлашћењима, ни да доноси законе, ни да интервенише у законе", напоменуо је Додик. 

Додик је нагласио да је веома захвалан свом правном тиму на преданом послу који обављају.

"Мој правни тим скупља многе пропусте који су од почетка видљиви", рекао је Додик. 

Према речима другог оптуженог, в.д. директора "Службеног Гласника Републике Српске" Милоша Лукића, Тужилаштво БиХ глуми у представи коју је режирао Кристијан Шмит.

Лукић је нагласио да су прошле тачно 53 седмице откада су их инспектори СИПА први пут контактирали поводом овог случаја.

"Претходну годину је у свету око нас обележила вештачка интелигенција, а са друге стране у правном свету протеклу годину обележила је природна глупост Тужилаштва које се уплело у то да докаже кривицу људи који су радили у складу са Уставом и законом", рекао је Лукић.

Лукић је додао да се "у Тужилаштву БиХ труде да што чешће заказују рочишта јер желе да то приведу крају пошто знају да су пробијени сви њихови планови".

"Најдужа представа у Гинисовој књизи рекорда је 'Планина Олимп' која је трајала 23 сата. Ово Тужилаштво могло би да се пријави за Гинисову књигу рекорда јер јако добро глуме тужиоце. Ако се буду уписивали у историјске и правне књиге биће у поглављу које ће у наслову имати реч "Срамота", истакао је Лукић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић након одржаног рочишта у Суду БиХ поручио је да су данас још једном били сведоци да БиХ не постоји.

"Уверили смо се да је она протекторат, да она не функционише ни на уставу ни на законима, већ на тортури човека који се зове Кристијан Шмит", истакао је Вишковић.

Према његовим речима, волели би да сви заједно виде тај фамозни документ на којем пише да је он легално изабрани високи представник.

"Ово је чисто наметање неких аршина који не могу нигде проћи осим у БиХ. Ово је постао инквизицијски суд за Србе. Немојте онда да нам замерити кад кажемо да не желимо да живимо у БиХ, где се не осећамо ни безбедно нити сигурно. У овој земљи нема владавине права", поручио је Вишковић.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић указала је да се правосуђе БиХ ставило у заштиту странца који је овде нелегално.

"Ово је бизаран поступак, који се никада не би догодио у једној цивилизованој држави. Они желе да овим суђењем реше две ствари: да заштите Кристијана Шмита, и да се реше председника Републике Српске, који је само радио свој посао", нагласила је Цвијановић.

Цвијановић је поручила да је све упитно око овога случаја, и очекује да се у Српској консолидују снаге и да се да адекватан одговор.

"Ми данас говоримо да је правосудна сфера зашла дубоко у политику, желећи да се Шмиту дају нека овлашћења у оквиру правосуђа", рекла је Цвијановић.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се правда не може опструисати и да у поступку пред Судом БиХ Милорад Додик и Милош Лукић воде пет према нула.

"У понашање Тужилаштва су увукли и Суд, а о томе говори и то да они не спроводе правду, него се понашају као Преторијанска гарда Кристијана Шмита. Тако није могао да ради ни Цезар", изјавио је Стевандић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Истакао је да се у БиХ не може говорити о слободној територији, већ о колонијалној управи.

"Није нам јасно због чега Суд игра на једној страни, јер би Суд требало да суди и губитницима и победницима. Република Српска је победник и знаће да штити председника. Ми смо између Кристијана Шмита и правде изабрали правду", поручио је Стевандић.

Данас је сведочила председавајућа Већа народа Сребренке Голић, као сведок Додикове одбране, а наредно рочиште биће одржано 28. августа и сведочиће генерални секретар председника Јелена Пајић Баштинац.

Кључни доказ у процесу против председника Српске Милорада Додика и в.д диркетора Службеног гласника је Анекс 10 Дејтонског споразума, рекао је адвокат председника Српске Горан Бубић након одржаног рочишта.

"Просто није могуће извести било какав закључак о основаности оптужнице, односно извести било какву пресуду", рекао је Бубић.

На данашњем рочишту достављен је документ из МИП-а о Кристијану Шмиту који није у судским списима и за који нико није знао, чиме се види да је судија под велики притиском, рекао је адвокат Горан Петронијевић.

"Судија је уврстила тај документ. Нашао се волшебно без ознака судског списа и без адресе", рекао је Петронијевић, истичући да то не може бити доказ.

"То није достављено одбрани и то је флагрантно кршење права одбране", навео је Петронијевић.

Истакао је да Суд и Тужилаштво "губе главу" када се спомене Кристијан Шмит.

image