Србија и Балкан

Још једна спорна одлука Суда БиХ: Има ли у ФБиХ судија који нису кадар СДА или Мајкла Марфија?

За своје заслуге у влади СДА пре неколико деценија, новоизабрани судија у поступку против Милорада Додика Сена Узуновић, добила је и новац за стамбено збрињавање, а оданост странци која ју је "лансирала" очито није престала, јер је, готове две деценије касније преко исте везе поново добила значајну позицију, овај пут не у политици, већ у Тужилаштву БиХ
Још једна спорна одлука Суда БиХ: Има ли у ФБиХ судија који нису кадар СДА или Мајкла Марфија?© Суд БиХ

Одлуке о судијама у Суду БиХ прате бројне контроверзе, а готово да нема судије у Суду БиХ из Федерације Босне и Херцеговине који у биографији нема бројне спорне одлуке, повезаност са страним амбасадама или политичку прошлост у СДА Алије Изетбеговића. 

Наиме, судија Мирсад Стрика који је због одласка у пензију напустио поступак против Милорада Додика због непоштовања одлука Кристијана Шмита, познат је по поступцима који имају политичку позадину.

Док је судија за претходни поступак у истом процесу била Јасмина Ћосић Дедовић, чија биографија је итекако спорна. Била је у тиму за одбрану Насера Орића, у тиму тужилаштва против Ратка Младића, а била је део дипломатског скандала у режији тадашње министарке Бисере Турковић.

Од Мирсада Стрике "штефету" је преузела Сена Узуновић. Узуновићева је широј јавности БиХ постала позната када је од 1998. до 2001. године за време мандата премијера Федерације БиХ Едхема Бичакчића из СДА обављала послове заменика министра финансија за правне и опште послове у Министарству финансија, као и послове саветника за правна питања у Кабинету заменика премијера владе федерације.

Шефица посланичког клуба СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Сања Вулић објашњава за РТ Балкан како је дошло до ове "изненадне промене", јер је одбрана Милорада Додика тражила изузеће судије Стрике, што је одбијено, да би само месец дана касније судија био замењен.

"Чињеница је да Мирсад Стрика није радио по динамици коју је очекивао амерички амбасадор Мајкл Марфи и онда је само чекао погодан тренутак, а вероватно му је ова госпођа била на исповести, на некаквој генералној проби где је он схватио да ће она испунити оно што се од ње очекује. А очекује се да се реши Милорада Додика", указује Вулић, додајући:

"То је, наравно, у циљу отимања имовине Републике Српске, отимања наших природних богатстава, загарантованих Дејтонским споразумом који очито желе да сруше. Једина препрека на том путу им је управо Република Српска и наши званичници на челу с председником Милорадом Додиком."

За своје заслуге у влади СДА пре неколико деценија Сена Узуновић добила је и новац за стамбено збрињавање. Оданост странци која ју је "лансирала" и менторима са Запада очито није престала, јер је, готове две деценије касније преко исте везе поново добила значајну позицију, овај пут не у политици, већ у Тужилаштву БиХ.

Утицај најјаче бошњачке странке на правосуђе почео је да слаби 2017. године одласком Медџиде Кресо са позиције председнице Суда БиХ, али су мудро у Тужилаштво БиХ довели, јавности до тада непознат и неафирмисан, тужилачки кадар у саставу: Мирза Хукељић, Џермин Пашић и Сена Узуновић.

Сања Вулић је, након одржаног рочишта председнику Српске у Суду БиХ, указала да је из Сарајева још једном послата порука да је Босна и Херцеговина нелегитимна држава, што доказује оваквим поступцима.

"Босна и Херцеговина је нелегитимна земља, овде нема ни права, ни правде нити било каквих људских права. То најбоље показује госпођа судија Сена Узуновић, која је кадар СДА, и која је дошла с циљем да изврши политичку ликвидацију председника Републике Српске, а вероватно и остатак сценарија који се односи на истребљење комплетног српског народа са подручја Босне и Херцеговине", поручила је за РТ Балкан потпредседница СНСД-а.

Вулићева је навела да је јасно и поткрепљено чињеницама да у суду БиХ "постоји само један председник суда, а то је амерички амбасадор Мајкл Марфи".

"Онај исти Марфи који је себи дао задатак да током свог дипломатског боравка у БиХ изврши апсолутно истребљење српског, а делом и хрватског народа са ових подручја. Онда говоримо о декларацији о људским правима, а то је крајње излишно", наглашава наша саговорница.

Сања Вулић подсећа још једном да је Милорад Додик мета јер је лидер РС и гарант опстанка Српске, а самим тим и Дејтонског мировног споразума и читаве БиХ, јер "очито има оних којима Дејтонска БиХ више не одговара и желе да је униште зарад личних интереса по диктату Западних ментора".

image