Србија и Балкан

Медији: Тзв. Косово у УН, Вучићу неколико недеља да се изјасни

Према новој верзији, заузврат би била основана Заједница српских општина, али са мањим надлежностима, јавља "Данас"
Медији: Тзв. Косово у УН, Вучићу неколико недеља да се изјасни© Photo by Andreas Gora - Pool/Getty Images

У новој верзији француско-немачког предлога за решење косовског питања налазе се следећи принципи: "Косово" добија међународноправну препознатљивост, односно чланство у Савету Европе, што је сигурно, као и чланство у Уједињеним нацијама, док Србија добија Заједницу српских општина, сазнаје "Данас" из дипломатских кругова.

Јавности је садржај овог документа остао недоступан, осим информација од челника Европске уније да је он уручен председнику Србије Александру Вучићу и премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију.

Дипломатски извори "Данаса" тврде да је извесно да у том документу нема "награде" у виду пуноправног чланства у ЕУ, али да извесно има додатног новца, фондова и такозваних "пушева".

Такође, у француско-немачком предлогу првобитна замисао формирања Заједнице српских општина је измењена, тако да она неће имати овлашћења која су предвиђена Бриселским споразумом.

Како наводи "Данас", Александар Вучић има само неколико недеља да се изјасни о овом предлогу.

Курти је недавно изјавио да би споразум Београда и Приштине који, како је навео, подсећа на онај који су склопиле две Немачке 1972. године, требало би да омогући интеграцију тзв. Косова у међународне институције, укључујући и Уједињене нације.

Он је данас у Бечу најавио да ће "Косово" још током овог месеца поднети захтев Бриселу за чланство у ЕУ.

Француско-немачки предлог решења косовског питања доживео је већ три верзије у јавности, а да Београд и Приштина нису ни започели преговоре на основу тог документа.

image
VV inauguration
banner