Србија и Балкан

Министарство одбране: Како је уништавано наоружање Војске Србије

Указујемо да је на основу одговарајуће одлуке тадашњег министра одбране одобрена продаја вишкова наоружања и војне опреме после уништавања, наводи се у саопштењу министарства
Министарство одбране: Како је уништавано наоружање Војске Србијеwww.globallookpress.com © XYZ PICTURES

Министарство одбране Србије саопштило је данас да је у ранијем периоду уништено укупно 522 комада оклопне технике и артиљеријских система, од чега 200 тенкова Т-55, те да је то оружје исечено и продато у старо гвожђе.

"Указујемо да је на основу одговарајуће одлуке тадашњег министра одбране (Драган Шутановац) одобрена продаја вишкова наоружања и војне опреме после уништавања, као секундарне сировине, што је и реализовано кроз Уговор број 2397-46-4-05 закључен између Министарства одбране (као продавца) и предузећа 'Ремонт-репром' доо Чачак (као купца)", наводи се у саопштењу.

Министарство одбране је додало да је тим уговором испоручено 10.000 тона секундарних сировина добијених од "сувишних и расходованих средстава наоружања и војне опреме са стока Војске Србије и Црне Горе", који укључују 200 комада тенкова Т-55, 121 комад оклопног транспортера ОТМ-60, 77 комада смоходног оруђа 90 мм М36, 88 комада хаубица 122 мм М38, 36 комада самоходног противавионског топа ЗСУ 57/2 мм, што укупно износи 522 комада оклопне технике и артиљеријских система.

"Истичемо да је поменуто наоружање расходовано, уништено, исечено и продато у старо гвожђе у складу са одговарајућим одлукама тадашњег Генералштаба и Министарства одбране", напомиње се у саопштењу.

Министарство је апеловало на све који се појављују у јавности да, уколико интерпретирају изјаве припадника министарства, то раде тачно и истинито. Из министарства су, без јасног повода, критиковали интерпретације изјаве помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненада Милорадовића из фебруара у вези са уништењем тенкова.

У саопштењу се подсећа да је Милорадовић гостујући на ТВ Пинк у фебруару објаснио да је много битнија чињеница да је наоружање уништено од тога где је истопљено и навео да оно није истопљено у Железари Смедерево јер она нема технолошке могућности да топи ту врсту челика, него да је највероватније истопљено у Чешкој где су били сабирни центри за индустрију челика у Европи.

Он је изјавио и да су тада исечени и противавионски двоцевни топови, 57 милиметара, на тенковској шасији што је и данас изузетно перспективно и оруђе и калибар, а из министарства су подсетили да је ускладу са одлукама тадашњег Генералштаба и министарства одбране "уништена велика количина лаких противавионских преносних система, од тога 9.218 ракета 9М32М (стрела 2М) и 420 комада лансера ЛМ 9П58 (за стрелу 2М)".

Међутим, поједини медији су касније објавили да је помоћник министра одбране, изјавом да у смедеревској железари није истопљен ниједан тенк Војске Србије, "демантовао причу коју актуелна власт понавља 10 година".

Подсетимо, од краја 2006. до краја 2008. године, начелник Генералштаба Војске Србије био је Здравко Понош који је данас председник Покрета "Србија Центар", а у разговору за недељник "Време" у фебруару ове године, он је рекао да није имао овлашћења за топљење тенкова.

"Чак и да сам имао овлашћења, која начелник Генералштаба нема, нисам могао да топим тенкове пошто то не може да се уради у Србији, нити то ико ради", навео је Понош и додао да су тенкови Т-55 били проглашени за неперспективну технику и пре него што је он дошао на чело Генералштаба.

Оно што је сасвим сигурно познато о Здравку Поношу јесте да су Американци 2006. године вршили притисак на премијера Војислава Коштуницу да "брзо" именује "политички лојалног" и "реформистички настројеног" генерала Поноша за начелника Генералштаба. На то указују дипломатске депеше које је објавио "Викиликс" у којима се наводи да је именовање Поноша у августу 2006. од Коштунице директно затражио амерички амбасадор у Београду Мајкл Полт.

"Чудно је, приметио је Коштуница, што САД као да знају више о Поношу од њега. Он га никад није упознао и слабо је упознат са његовом војном спремношћу", наводи се у депеши.

image