Србија и Балкан

Велика Британија упозорава своје држављане: У Србији могући терористички напади

Слично упозорење са исте адресе, али и из америчке амбасаде у Москви, стигло је неколико дана пре терористичког напада на "Крокус сити хол" у Москви
Велика Британија упозорава своје држављане: У Србији могући терористички напади© TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Влада Велике Британије упозорила је своје држављане који путују у Србију да нису искључени терористички напади.

На интернет страници о путовањима у Србију, у секцији "тероризам", истакнуто је да је у јуну нападач самострелом гађао полицајца испред израелске амбасаде, те да не искључују нове терористичке нападе.

У упозорењу се наводи да потенцијалне мете могу да буду верски објекти, да се избегавају догађаји који окупљају велики број људи због могућности повећаних снага безбедности, као и да прате савети локалних власти.

Слично упозорење са исте адресе, али и из америчке амбасаде у Москви, стигло је неколико дана пре терористичког напада на "Крокус сити хол" који се догодио 22. марта, када је погинуло 145 људи, док је више 550 повређено.

Непосредно пре него што су четири наоружана нападача, држављана Таџикистана, упала у тржни центар уочи рок концерта и отворили ватру на окупљене, а потом је запалили, на сајту амбасаде САД у Москви појавила се информација о наводној терористичкој опасности која прети Москви.

"Екстремисти ускоро планирају напад на места већих окупљања у Москви, укључујући и концерте. Грађанима САД саветујемо да избегавају окупљања и гужву у наредна два дана", гласила је порука у којој није било више детаља.

Британска амбасада у Москви убрзо је поновила безбедносно упозорење Амбасаде САД у Москви од 7. марта, саветујући своје грађане у руској престоници да избегавају велика окупљања.

У упозорењу особље амбасаде није указало на било какве конкретне обавештајне податке као основу за узбуну, нити је дало додатне детаље у вези са могућим циљевима, временом или типовима напада.

image