Србија и Балкан

Урош Блажић признао кривицу за масакр у селима Мало Орашје и Дубона

Блажић се оптужницом теретио да је 4. маја прошле године у селима Мало Орашје и Дубона убио девет и ранио 12 особа
Урош Блажић признао кривицу за масакр у селима Мало Орашје и Дубона© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Суђење Урошу Блажићу, оптуженом да је 4. маја прошле године убио девет особа, а ранио 12 у селима Мало Орашје и Дубона, настављено је данас у судници Окружног затвора у Београду. Блажић је на данашњем припремном рочишту признао кривицу.

Адвокати су рекли и да имају информацију да ће ово суђење бити измештено из зграде затвора у Палату правде односно зграду Вишег суда у Београду због величине суднице у коју данас нису могли да стану сви оштећени.

"Незванично смо сазнали да ће бити у Палати правде, али је проблем што тамо нема баријера између публике и окривљених, па је то проблем. Главни претрес заказан је за 21. август, докази су предложени сада и могућа је допуна. Окривљени су се прелиминарно изјаснили. Блажић je у потпуности кривицу признао. Отац се изјаснио да није крив. Урош Блaжић је рекао да не зна шта га је обузело тих дана и те ноћи", каже адвокат Стефан Стефановић.

Пуномоћник оштећених адвокат Милош Мунић је рекао да је Блажић у судници изјавио саучешће.

Пре тога је Миша Тодоровић отац убијених Далибора Тодоровића рекао родитељима и члановима породице да могу да уђу у судницу само они који су добили позив, док ће уместо осталих бити присутни њихови пуномоћници односно адвокати.

Отац убијеног младића у Дубони, тврди да је причао са министарком правде и да му је рекла да само седам чланова породице може да буде у судници током суђења због ограниченог броја места.

Међутим чланови породице убијених и рањених се буне и захтевају да уђу у затвор и присуствују суђењу. Претходно су родитељи викали "нећу да будем стрпљива хоћу да видим тог зликовца који ми је убио дете".

Они и даље стоје испред врата затвора у црним мајицама са фотографијом убијених и мајицама на којима пише "Живите 4.5.2023.".

У овој судници стаклом и решеткама од присутних ће бити одвојени оптужени Урош и његов отац Радиша Блажић, чиме се спречава понављање инцидента који се догодио у судници у Смедереву 23. маја. Адвокати, тужиоци, судије и оштећени ће седети у самој судници, док ће оптужени бити иза дебелог стакла стакла у посебном делу просторије.

Поред Уроша Блажића у овом предмету оптужен је и његов отац Радиша Блажић, због кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја у стицају са кривичним делом тешко дело против опште сигурности.

Припремно рочиште које је било 23. маја је по уласку оптужених у судницу прекинуто, јер су родитељи убијених и рањених покушали да насрну на Блажиће, услед чега су припадници правосудне страже одмах Блажиће извели из суднице.

Након тога, Врховни суд је одредио да се припремно рочиште и главни претрес у овом предмету, одрже изван подручја Вишег суда у Смедереву, односно у судници Вишег суда у Београду, у београдском Окружном затвору. По завршетку припремног рочишта судија ће заказати главни претрес (суђење) на којем би Блажићи требало детаљно да изнесу одбрану.

image